НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Kupferstichkabinett изучава ролята на жените в италианското изкуство (17.03.2023)
До 4 юни 2023 г. Kupferstichkabinett Берлин представя изложбата „Муза или маестра? Жените в света на италианското изкуство 1400 – 1800” 

С около 90 творби, специалната изложба на Берлинския музей на графики и рисунки осветява живота и творчеството на жени като Розалба Кариера, Артемизия Джентилески, Елизабета Сирани, Даяна Скултори, Изабела д'Есте и други, чиито творби, съдби и огромното влияние върху света на изкуството в своето време са частично забравени днес.

По време на Ренесанса и Барока те засенчват своите бащи, братя и съпрузи със своето изкуство, създават и събират произведения, които са желани в цяла Европа, знаят как да се продават и да изграждат мрежи. Главните герои на изложбата са жени художници, създали търсени произведения, но също и съпруги, които са подкрепяли своите съпрузи и са им служили като модели, покровители и клиенти, които са поръчвали изкуство и са подкрепяли художници и колекционери, които са съхранявали и предавали творби.

Целта е не само да се покаже тяхното изкуство, но и доколкото е известно, да се разкаже нещо за условията на живот на тези жени. Ще бъде обсъдено какво е влиянието на това, че са жени ролята им в света на изкуството, дали са се омъжили и дали са станали майки и какви стратегии са следвали, за да се утвърдят в света на мъжете, какъвто е бил светът на изкуството в разглеждания период, така че все още е възможно да открием следи от тяхната работа в колекцията на Kupferstichkabinett днес.

Разнообразната и активна роля на жените в италианския свят на изкуството преди 1800 г. е илюстрирана в рисунки и щампи от неизчерпаемата колекция на Kupferstichkabinett, както и в някои специално заети произведения. Младежкият комитет на Националните музеи в Берлин, Achtet AlisMB, пренася гледната точка на по-младото поколение към актуалната тема с някои интервенции в изложбата и каталога.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!