НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Колекцията на френския актьор Ален Делон отива на търг (02.06.2023)
След тихо колекциониране в продължение на шест десетилетия, френският актьор Ален Делон ще продаде колекцията си на търг в Bonhams в Париж, продажба, която може да достигне обща стойност до 5 милиона евро.

„Има две неща, които считам за мое наследство; моята актьорска кариера и моята колекция от произведения на изкуството. Толкова се гордея с двете“, каза Делон в изявление. „Хората ме питат дали има нишка, която свързва тези произведения заедно, и аз казвам „C’est moi!“

Делон е планирал от няколко години да продаде колекцията си приживе, според дъщеря му Анушка Делон, която също е актьор. Тя казва, че нейният 87-годишен баща все още е в добро здраве и иска да „почувства вълнението да предаде всичко това на нови собственици“.

„Хората отначало са много изненадани, че той продава всичко, но също така са щастливи да станат свидетели на това, защото повечето хора го познават като актьор, но това е колекция от произведения на изкуството“, казва Анушка. „Може би ще изпитат същата емоция която той чувства, заставайки пред една от тези картини или рисунки.

Продажбата ще включва La baie de Sainte-Adresse (1906) на Раул Дюфи, плажна сцена с оценка от 600 000 до 800 000 евро. Анушка казва, че морският пейзаж е „много представителен за Франция“. Един от любимите предмети на Делон в колекцията му е скулптура на пантера на Рембранд Бугати, която Bonhams изчислява, че ще донесе между 250 000 и 300 000 евро. Делон често е представян като пантера или лъв във френските медии, казва Анушка, а изображенията на големи котки се появяват многократно в неговата колекция от произведения на изкуството.

„Щастлива съм, че той може да го покаже на всички и как ще отиде при ново семейство, но също така е сърцераздирателно, защото е като член на семейството“, казва Анушка, посочвайки, че текстурата на скулптурата на пантера е изгладена по протежение на гръбнака си от толкова често галене.

В детската й спалня висяла рисунка на балерина от Едгар Дега, спомня си Анушка. Смята се, че рисунката ще бъде продадена за между 80 000 и 120 000 евро.

„Беше като да живея в музей“, казва тя. „Споделям същата страст към изкуството с баща ми и ние научихме много. Беше привилегия да имам това.

Делон избрира „своето изкуство със сърцето“, казва Анушка, добавяйки, че не е мислил за колекцията си като финансова инвестиция или във връзка с това, което е на мода. Анушка казва, че баща й е започнал да колекционира холандско изкуство, след като е бил запознат с него от съпругата си и нейната майка, Розали ван Бримен, модел от Холандия. Той е бил почитател на пейзажите на художника Ян ван Гойен (1596-1656), три от които са включени в търга.

„Нашият баща, той обича тези пейзажи. Познавам Холандия с къщичките. Можете да усетите мъглата и студа“, казва Анушка, сочейки към рисунка на Ван Гойен на мъж, управляващ лодка през селски канал, чиято оценка от Bonhams е между 30 000 и 50 000 евро.

Продажбата от 84 лота ще се проведе на 22 юни в търговската зала на Bonhams в Париж очаква се цялата колекция а събере между 4 и 5 милиона евро.

„Той се надява всяка творба да отиде при хубаво семейство, защото смятаме, че това е по-скоро осиновяване, отколкото продажба“, казва Анушка. „Ти си толкова привързан към всяко произведение. Това е като да продадеш първия си апартамент или първата си кола и имаш толкова много спомени. Така че искате хората да обичат изкуството толкова, колкото и вие."

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!