НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Първата официална изложба на Банкси от повече от десетилетие ще бъде отворена цяла нощ и през уикендите – освен ако „не се появите в много нетрезво състояние“ (16.06.2023)
 В съответствие с творбите му, внезапно появили се на публични пространства, британският графити художник Банкси обяви точно след полунощ, че първата му официална изложба от 14 години ще бъде открита този уикенд в Глазгоу, Шотландия. Изложбата в Галерията за модерно изкуство (Goma) е озаглавена Cut & Run: 25 Years Card Labor (18 юни-28 август) и ще обхване кариерата на художника, започвайки с най-ранните му творби, направени в края на 80-те години на миналия век, до последните произведения, създадени тази година.

Cut & Run ще се съсредоточи върху шаблоните, които художникът използва, за да създава творбите си, които често са рисувани със спрей върху стени по целия свят, включително повредени сгради в Украйна, паркинг в Лос Анджелис, екстериорът на стар затвор в Рединг, разделящата стена във Витлеем и във влак на метрото в Лондон. Изложбата ще включва и жилетката против намушкване, която Банкси направи за поп звездата Stormzy, и картини като „Баския, спрян и претърсен“ (2017), версия, която е нарисувана на стените на изложбата на Жан-Мишел Баския в лондонската галерия Барбикан през 2017г.

Банкси казва в изявление: „Държах тези шаблони скрити от години, имайки предвид, че могат да бъдат използвани като доказателство по обвинение за нанасяне на щети. Но този момент сякаш отмина, така че сега ги излагам в галерия като произведения на изкуството. Не съм сигурен кое е по-голямото престъпление.

Един от акцентите на изложбата ще бъде модел, показващ как Банкси е вградил шредер в рамката на една от своите творби, която се самоунищожи по време на търг в Сотбис в Лондон през 2018 г. В допълнение, „истинската тоалетна на художника“ ще бъде на показ, според прессъобщението.

Неуловимият художник, чиято самоличност все още е неизвестна, обяви новината за изложбата на страницата си в Instagram.

Пуснат е и специално изработен сайт с повече подробности за изложбата. Билетите ще струват между £15 за възрастен (с £10 отстъпки за "студенти/възрастни хора и пенсионери/нископлатени/стиснати"). Изложбата ще бъде отворена през нощта през уикендите, затваряйки в 5 сутринта, преди да отвори отново в 9 сутринта.

Въпреки това посетителите, които се надяват да я посетят след нощно излизане и видимо „се покажат като много пияни […], може да получат отказ за влизане“, според уебсайта. Снимането ще бъде строго забранено, като посетителите трябва да приберат телефоните си в „заключваща се торбичка за времетраенето“ на посещението. Но персоналът ще бъде на разположение и ще прави безплатни полароидни снимки за тези, които искат спомен от събитието.

Въпреки че имаше няколко изложби на Банкси през последното десетилетие, това ще бъде първата официално одобрена след соловата му изложба „Банкси срещу Бристолския музей“ през 2009 г. Той казва за другите изложби: „Въпреки че неоторизираните изложби на Банкси може да изглеждат като изчистени от моя под на студиото, Cut & Run наистина е истинското измитане от пода на моето студио.“

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!