НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Второ издание на графичната изложба GREY/PINK/SCALE 2 (29.09.2023)
 В първото издание на Greyscale (2015) взеха участие двадесет български художници с по две творби, създадени със средствата на различни печатни техники. Кураторската концепция даде на авторите пълна свобода на визуално изразяване. Единствените задължителни условия бяха форматът на листа (50х70 см, хоризонтално) и разполагането между бялото и черното в безкрайността на сивия тонален регистър. Grayscale е показвана в Хърватия (Музей на Меджимурия, гр. Чаковец), Сърбия (галерия „Чедомир Кръстич“, гр. Пирот; галерия „Арт 55“, Ниш; Международно арт студио Radovan Trnavac Mića, гр. Валево и галерия „Методи Мета Петров“, гр. Цариброд), Австрия (БКИ „Дом Витгенщайн“, Виена) и България (Арт център Банкя и галерия „Академия“ в София).

Второто издание запазва броя на участниците и формата 50х70 см, като този път добавя съвсем целенасочено провокация към авторите с включването на още един цвят – PINK, розово в различните му нюанси. В този случай цветът е знаков, носител на многопластово значение. Това на пръв поглед весело „намигване“ е всъщност призив за хуманност и хармония, така необходими в днешния свят, разтърсван от природни катаклизми, епидемия и война. В GREY/PINK/SCALE 2 всички участници са преподаватели и докторанти в Националната художествена академия (НХА) в София.

Творбите са изпълнени или в техниката литография на камък, или алграфия (литография на алуминий). Този избор също не е случаен, а е плод на сътрудничество с преподаватели от Художествената академия в Банска Бистрица, Словакия, които проявиха интерес към обмен на опит тъкмо в тази техника. Не е маловажен и фактът, че литографията е първата графична техника, изучавана в НХА още в годините на нейното създаване. Изложбата се открива в галерия Академия на 29 септември и може да бъде видяна до 14октомври, след това ще гостува на Художествената академия в Банска Бистрица.

 

Участници в GREY/PINK/SCALE 2:

Валери Василев, Васил Колев – Васило, Венелин Шурелов, Вержиния Маркарова, Генади Гатев, Георги Янков, Десислава Христова, Димо Колибаров, Емануела Ковач, Зоран Мише, Иван Кюранов, Лиляна Караджова, Маня Вапцарова, Регина Далкалъчева, Росен Тошев, Павел Лефтеров, Светозар Бенчев, Свилен Стефанов, Стефан Гаджовски, Теодор Лихо

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!