НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Белведере отбелязва 300 години Франц Антон Маулберч (12.04.2024)
От 12 април 2024 г. до 29 септември 2024 г. Белведере във Виена е домакин на важна изложба на творчеството на австрийския рококо художник Франц Антон Маулберч (1724-1796)

Отбелязвайки 300 годишнината на художника Франц Антон Маулберч, Белведере посвещава изложба IN-SIGHT на неговата работа. Маулберч е един от художниците, свързани с Виенската академия за изящни изкуства, които нарушават конвенциите около 1750 г. и възприеха експресивен стил. Той се превръща във влиятелна фигура в централноевропейската живопис през втората половина на осемнадесети век. Ранните творби на Маулберч се характеризират с драматична светлосянка и човешки фигури с изразителност, която понякога граничи с гротеската. Това привлича вниманието, особено в кръговете на духовниците, и той получава множество поръчки да рисува стенописи и олтари за църкви и манастири.

Белведере притежава най-голямата в света пълна колекция от картини на Маулберч. След обширни консервационни процедури, творбите на художника отново могат да бъдат оценени във всичките им детайли и деликатни цветове.

Акценти в изложбата включват „Прославяне на император Йосиф II“, преди 1777 г., „Свещеното родство“, около 1755 г., „Алегория на раздаване на награда във Виенската академия при Венцел Антон, принц от Кауниц-Ритберг“, около 1790 г., „Успение Богородично“ на Мария”, около 1782 г., „Академията с нейните атрибути в краката на Минерва”, 1750 г., и автопортрет, рисуван около 1750 г. 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!