НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Sofia Art Fair ще е първото международно изложение за съвременно изкуство у нас (31.05.2024)

 Най-мащабното събитие за съвременно изкуство започва на 3 октомври в София Тех Парк.

Български и чуждестранни галерии и художници, куратори, колекционери, меценати и бизнесмени ще вземат участие в първото международно изложение за съвременно изкуство у нас - Sofia Art Fair. Респектиращото със своите идеи и послания събитие, което ще промени живота на столицата ни, ще се проведе в София Тех Парк от 3 до 6 октомври.

България е последната държава в Европейския съюз без подобно изложение, но през октомври сраната ни ще се позиционира в света на най-утвърдените арт тенденции. Sofia Art Fair има за цел да предизвика и развие пазара на изкуството, да дефинира тенденции - за автори, куратори, колекционери, критици, зрители, анализатори, медии. Стремежът на инициативата е да обедини представители на бизнеса от различни държави и на международната професионална общност.

„Сред водещите теми на Sofia Art Fair е мястото на съвременното изкуство в днешния свят. Особено важно е, че артистите на България влизат в диалог със свои колеги от други държави и че известни имена застават редом до дебютиращи таланти. Нашата цел е да празнуваме изкуството и културата, предоставяйки видима платформа, която ще позволи на галериите и артистите да излагат и продават своите творби в среда, отговаряща на най-високите международни стандарти. Мисията ни е да създадем традиция, която да утвърди България в европейския арт календар.“, коментира Суни Данаджъ, изпълнителен директор на Фондация „София диша“, реализирала успешно едноименния фестивал за градска култура, провеждан години наред в столицата.

 

Петчленно международно жури от доказали се куратори и изкуствоведи - Теодора Константинова, Радослав Механджийски, Мартина Йорданова, Йохан Густавсон (Нидерландия) и Нина Кшайдер (Австрия), селектира галериите и колективите, участващи в основното изложение в иновационния форум „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“ , както и художниците до 30 годишна възраст, чието участие е безвъзмездно – те ще представят творбите си в паралелно пространство в рамките на събитието. Посетителите ще могат да се насладят на живопис, скулптура, графика, обекти и инсталации, съвременна фотография, дигитални медии, мултижанрови произведения.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!