НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев" (28.06.2024)

 Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното представяне на съвременното изкуство има нужда от специфичен ПР, който изисква различни и нетрадиционни подходи за работа с публиките, така че то да бъде по-разбираемо и достъпно за възприемане от хора извън средите на изкуството. Организаторите вярват, че акцията и съпътстващите изложби, събития, разговори, филм и каталог подпомагат процесите за популяризиране на идеите и същността на съвременното изкуство. Изложбата ще бъде подредена от 2 до 14 юли в СБХ – изложбена зала "Райко Алексиев" в столицата. Откриването е на 2 юли от 18.00 часа.


Първата акция "Тухлата" е реализирана в далечната 1992-1993 г. по идея на изкуствоведа Димитър Грозданов. Тогава до 50 творци е изпратена по пощата или е предадена на ръка по една тухла с идеята тя да бъде превърната в художествено произведение.  В акцията се включват 28 човека, които са инспирирани от идеята, че тухлата е метафора "на поставяне на първата тухла" за началото на музей за модерно или съвременно изкуство в България. Създадените произведения се експонират в галерия "Акрабов" в Пловдив. Според Димитър Грозданов, "идеята за тухлата в онзи момент беше толкова проста и ясна до такава степен, че по-късно много хора се чудеха дали не е тяхна". Същевременно създаването на музей за съвременно изкуство в ранните 90 години на ХХ век в България също е тема, която вълнува много будни умове от арт средите. 

Акция "Тухлата / 2023" предизвиква няколко въпроса в процеса на своята реализация и чрез комуникацията с творци. Те бяха свързани предимно в това дали трябва да се музеизира съвременното изкуство в момент, когато то е все още живо и в активен процес на живот. Изказаха се много мнения и становища, които се противопоставят, не си пречат, но пък до някъде обясняват процесите в обществото. Изложба "Тухлата", в изложбена зала "Райко Алексиев", представя и репортажен филм за нагласите и разбиранията на обществото за съвременното изкуство, създаден като експеримент от организаторите на акцията. Взети са интервюта от  случайни минувачи и няколко неслучайни в столицата и провинцията, които отговарят на въпросите: "Знаете ли какво е съвременно изкуство?", "Ходите ли на изложби и коя е последната?", "Кажете името на някой български съвременен художник?", "Трябва ли съвременното изкуство да бъде в музеите?". Изложбата представя и каталог "Тухлата", който е обобщение на акцията през 2023 г. и включва 115 автори и техните произведения от изложбата.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!