НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Графики на Пикасо, Дали и Миро гостуват в Градската художествена галерия на Варна* (28.06.2024)

 Изложба графично изкуство „Модернистите на XX век“ гостува в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. В нея ценителите ще видят творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Марк Шагал и Анри Матис, които са част от колекцията на галерия „Vivacom Art Hall“. Експозицията ще остане до 27 юли.

Колекцията ни се формира от около 20 години, каза за БТА арт директорът на галерията Деница Гергова.

Някои от картините идват от престижното Ателие „Мурло“ в Ню Йорк, което е работело с най-прочутите творци през миналия век и е най-големият в света издател на оригинално графично изкуство. 

Ценителите във Варна ще видят офорти на Пикасо от най-ценния му период - Волард, през 30-те години на ХХ век, които много рядко се излагат. Те са ръчно подписани с молив от художника и са с много малък тираж от по около 50 броя. Повечето са притежание на собственици на частни музеи и колекционери. В изложбата са и някои от литографиите на известния испанец от серията „Балетните танцьори“. 

За първи път се показва серията с цветни литографии Melоdie Acide на Хуан Миро, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник. От нея присъстват шест от общо дванадесет работи. В експозицията руският художник от еврейски произход Марк Шагал е представен с част от портфолиото му от цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст, както и с непоказвани до момента в България творби от серията „Басните на Лафонтен“.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!