НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Полицейската акция срещу "Аполон и Меркурий" прикривала разграбването на държавните музеи (23.08.2010)
Близо 3 месеца след като полицията нахлу по време на търг на картини, организиран от „Аполон и Меркурий”, ние нямаме нито едно повдигнато обвинение, каза на пресконференция Димитър Фицов от аукционната къща. На 27 май 2010 униформени прекъснаха наддаване на картини, задържаха за 24 часа организаторите – Димитър Фицов и Игор Марковски и конфискуваха близо 100 произведения.
На 23 август Димитър Фицов свика специална пресконференция, на която заяви, че цялата тази дейност е била камуфлажна акция, димна завеса, целяща три основни неща: 1. Отчитане на дейност – червени точки за Министерство на културата и МВР, Второ – да се дискредитира „Аполон и Меркурий” и Трето – „да се прикрие законното разграбване на галериите и музеите”.
Разграбването на музеите и галериите е предопределено, според Димитър Фицов от чл. 114 алинея 2 и чл. 126 от Закона за културното наследство, влезли в сила при последните промени през април 2010. Според тези точки директорите на музеите имат право да продават произведения от техните колекции. За националните музеи се иска съгласието на министъра на културата, за градските художествени галерии е достатъчно одобрението на кмета. Целта на тези алинеи и параграфи е да се даде възможност на музеите и галериите да събират сами средства за откупки или пък за реставрация и консервация на по-ценните произведения. Според Димитър Фицов обаче този закон крие много вратички за раграбването на държавните колекции.
Едно друго разграбване вече е започнало, твърди Димитър Фицов – къде са картините на АПК-ата, ТКЗС-та, АЕЦ „Козлодуй”, различните министерства? – попита той. Според него, това са темите, които трябва да вълнуват полицията, вместо да се заяжда с аукционните къщи и да спира и без това трудния пазар на изкуство.
В момента, благодарение на въпросния закон, търговията е почти замряла. „Колегите ми са притеснени, колекционерите – също” – обясни Фицов.
Трима души от хората, предоставили картини на консигнация за спрения търг на „Аполон и Меркурий”, са завели съдебни дела. Причината е, че картините са конфискувани и законовият срок по консигнационния договор е изтекъл. Притежателите на произведенията си ги искат обратно.
Димитър Фицов засегна и темата за липсата на единен регистър на откраднати произведения на изкуството у нас. Защо, при липса на такъв регистър, нас ни обвиняват, че на търга е имало открадната картина? – попита той. Ние не сме врачки, за да знаем това.
Малко след полицейската акция, в средата на юни 2010 министър Цветан Цветанов заяви в кулоарите на парламента, че на спрения аукцион се е появила открадната картина. Произведението било създадено през 1965 от български емигрант в чужбина. „Това би трябвало да е платното „Катедрала” на Никола Манев, каза тогава Димитър Фицов.
Най-странното нещо е, че въпросното платно вече е било продадено на търг на аукционна къща „Виктория” – през април 2009. Защо тогава полицията не е реагирала? – питат артдилъри.
„Картината „Катедрала” изчезна от тавана на брат ми заедно с още пет произведения” – потвърди информацията за artprice.bg авторът й Никола Манев.
Информацията за продажбата на краденото произведение на търга на "Виктория" може да се види в тук
След кражбата тя е била веднъж официално изтъргувана и вече толкова време е качена като продадена на artprice.bg и на сайта на „Виктория”.
 
Картината
Картината "Катедрала" на Никола Манев вече е била продадена търг на "Вrктория", но тогава полицията не е реагирала
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!