НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Олигарх отваря музей във Варшава (24.08.2010)
Полският бизнесмен и колекционер на произведения на изкуствата Марек Рофлер открил музей в покрайнините на Варшава, съобщава вестник The Art Newspaper.

Докато проект като този е нещо нормално за Русия или Украйна, за Полша това е събитие, тъй като културните институции в Полша са под държавна опека.

Музеят се намира в сградата на реновираната „Villa La Fleur”, която е построена в началото на ХХ век. В нея се помещават около 1000 творби главно на полски художници живяли в Париж преди началото на Първата световна война. Работите им са силно повлияни от „Парижката школа”.

В колекцията на Рофлер са включени картини на Мела Мутер (1876-1967), Леополд Готлиб (1883-1934), Хенри Хейден (1883-1970) и други.

Рофлер колекционира творби от „Парижката школа” от повече от 10 години като се е сдобил с голяма част от тях на международни разпродажби и търгове във Франция, Англия, Германия, Швейцария, САЩ и Израел.

„Картини от „Парижката школа” са разпръснати из цял свят. С моята колекция успях да върна в Полша много от тях”, разказва Рофлер.

„Моята колекция е начин да си възвърнем корените”, добавя бизнесменът.

За момента посещенията в музея са възможни само след уговорена среща, но в бъдеще Рофлер планира да установи постоянни отворени часове за посетители.


"Villa la fleur"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!