НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ватикана обмисля пропусквателен режим за Сикстинската Капела (11.09.2010)
Ватикана обмисля  нови правила за туристи в Сикстинската капела, съобщи шефът на музея Антонио Получи пред вестник „Република”
Служителите в музея са притеснени, че прахът и мръсотията, които влизат с хилядите туристи ежедневно в Сикстинската капела застрашават безценните стенописи на Микеланджело там.
Между 15 000 и 20 000 души посещават сградата ежедневно, или това прави около 4 млн. туристи на година.Затова са необходими нови средства които да контролит температурата и влажността на въздуха.
„Такава тълпа произвежда пот и въглероден двуокис. Тази смъртоносна комбинация се движи по въздуха и остава по стените, т.е. по стенописите” – обясни Получи.
Получи ще поиска вероятно специална проверка на всички туристи преди да влязат в църквата.
Подобен режим спазват посетителите на „Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи в Милано. Там всички минават през специална филтрираща система, която помага да се намали праха, на който е изложено произведението. На всеки 15 минути в залата се допускат 25 нови посетители.
„Сикстинската капела” включва работи на Микеланджело, Ботичели и Перуджино. Стенописите бяха реставрирани генерално през 1990г. Рестраврацията предизвика критика и протести, тъй като хората бяха свикнали с кафявата патина върху творбите на Микеланджело. Изчистването на цветовете направи творбите бляскави и шарени – нещо типично за барока, но не толкова харесвано днес. Много от критиците смятат, че реставраторите са прекалили с оцветяването и това, което виждаме в момента е далече от истинските багри, положени през ХVІ век.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!