НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-скандалните британски артисти на протест срещу правителството (12.09.2010)
Най-известните (и скандални) британски артисти започват органиирани протести срещу държавната политика, която планира съкращаване на бюджета за изкуство с 25 процента. Деймиън Хърст, Дейвид Хокни, Аниш Капур, Антъни Гормли, Трейси Емин и още над 100 творци заявиха, че този акт ще спъне тотално творческата икономика на страната.
Сами по себе си тези артисти са известни преди всичко със скандалните си произведения, много от авторите са популярни като "лошите деца" на британското високо изкуство. Работите им включват от мъртви животни във формалдехид /Деймиън Хърст/ до разтваряне на краката на голо пред изисканата аудитория на "Тейт" и "Кралската академия" /Трейси Емин/. Ако решат да правят скандална кампания, какво ли още ще измислят, питат се техните почитатели.
Засега обяче кампанията започва скромно - тя предвижда митинги пред галерия Тейт Модерн, онлайн петиция, филм на аниматора Дейвид Шригли, иследващ социалните и материалните облаги от изкуството. 
Процъфтяването на културата е признато за главно постижение на лейбъристкото правителство, което управляваше кралството от 1997 до май 2010. Милиони хора бяха назначени на работа и привлечени към изкуството благодарение на националната лотария и обществените средства, вдигаха се нови сгради и благодарение на това почти всички музеи във Великобритания са безплатни.

Новата управляваща коалиция, водена от консерваторите, обаче заяви, че повечето държавни институти трябва да съкратят своите бюджети с 25 процента. Правителството се надява, че дупката ще бъде закърпена от частни компании и филантропи.
Трейси Емин,
Трейси Емин, "А имам всичко това"
Британският артист от индийски произход Аниш Капур
Британският артист от индийски произход Аниш Капур
Хърст и неговото произведения
Хърст и неговото произведения "От любов към Бога"
Антъни Гормли, Глобална Мрежа
Антъни Гормли, Глобална Мрежа
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!