НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кухнята и домакинството станаха модерно изкуство (16.09.2010)
Нюйоркският музей за модерно изкуство (МОМА) представя експозиция посветена на кухненския дизайн. Мотото на изложбата е „Кухненското пространство: Дизайнът и Модерната Кухня” изследвайки кухнята и непрекъснатия й естетически, технологичен и идеологически редизайн.

До 14 март 2011г. посетителите на МОМА ще могат да видят около 300 произведения, които включват дизайнерски предмети, архитектурни планове, плакати, фотографии, архивни филмови материали, отпечатъци, картини и медийни творби придобити от музейната колекция.

Гвоздеят на изложението е забележителният цялостен образец на „Кухня Франкфурт” създаден през 1926-27г. от Маргарет Шюте – Лихоцки.

След Първата световна война около 10,000 такива кухни са изработени за жилищни комплекси разположени около Франкфурт и предназначени за социално слаби. Те са били част от 5-годишна програма за модернизиране на градоустройствения план.

Компактният и ергономичен дизайн на Шюте-Лихоцки отразява една отдаденост за видоизменяне на живота на хора от обикновената работна класа. След нововъведенията на архитектката и нейните съвременници от 1920-те години кухните ясно обосновават връзката ни с храната, отношението на домакинята към кухнята, семейният живот и консуматорството, даже може да се говори и за политическа идеология.
Както в случая на нашумелия „Кухненски дебат” през 1959г. в Москва между Ричард Никсън и Никита Хрошчов в апогея на Студената война.

Изложението е разпределено на три части, които обхващат кухненския дизайн през XX век. Новата кухня включва модернистки правила за продуктивност, хигиена и стандартизация се появяват в много модели из Европа и САЩ, твърди artdaily.

Експозицията е организирана от кураторката Джулиет Кинчин и нейният асистент Ейдън О’Конър, Отделът за Архитектура и Дизайн и Музеят за Модерно Изкуство.Том Веселман (1931-2004), натюрморт, 1963г.
Том Веселман (1931-2004), натюрморт, 1963г.
Хелене Хаасбауер-Валрат (1885-1968),
Хелене Хаасбауер-Валрат (1885-1968), "Практичната кухня". Плакат за експозиция на "Gewerbemuseum Basel" през 1930г.
Маргарет Шюте-Лихоцки,
Маргарет Шюте-Лихоцки, "Кухня Франкфурт" от жилищен комплекс "Höhenblick", Франкфурт, Германия (реконструкция), 1926–27г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!