НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стъклено светлинно шоу на Дейв Чихъли в Ню Йорк (17.09.2010)
Галерия „Марлборо Челси” в Ню Йорк отваря врати за ценна експозиция от нови творби на прочутия скулптор и майстор на стъклото Дейл Чихъли, съобщи artdaily. Първата изложба от 2006г. насам на признатия за „най-великият жив майстор на стъклото” продължава до 16 октомври 2010г.

По случай първото си представяне в галерията, Чихъли е създал една ефектна и специфична инсталация под мотото „Челси и Персийци” включваща над 100 елемента под формата на набраздени дискове наречени „ телесни обвивки” и изработени от персийско стъкло.

„В сравнение с по-ранни мои работи инсталацията в Челси е по-отворена. Винаги съм се интересувал от архитектурни пространства и от това как една творба може да допринесе внимание и енергия в празно пространство. Исках да създам драматична и мощна инсталация за голямото изложбено пространство на Челси. Правя това с форма, светлина и цвят. Магията е в светлината.”, разказва авторът за характерния подход, който е използвал за инсталацията в галерия Марлборо. Всеки персийски елемент е драматично осветен, за да изпъкнат детайлите на бялото и червено изчистено стъкло.

В допълнение към тази инсталация Чихъли излага и серия от посребрени скулптури. Тези работи и по специално „Венацианец със златни кехлибарени рога” (2010г.) и „Посребрен венецианец с трио от рога” (2010г.) са опити в светлинното изкуство и според автора са вдъхновени от сериите му „Големи венецианци” от 2009г. Чихули е използвал тази техника и в поредицата „Йерусалимски цилиндри”, която също присъства в шоуто.

Работите на Дейл Чихули участват в над 190 музейни колекции на пет континента. Става дума за : Музеят за модерно изкуство в Хокайдо, Япония; Израелският музей в Йерусалим, Израел; Националната галерия на Австралия в Канбера, Австралия; Музеят Уитни в Ню Йорк, САЩ и други."Челси и Персийци"

"Челси и Персийци", детайл

"Посребрен венецианец с есенни позлатени листа"

"Посребрен венецианец със златни кехлибарени лилии"

"Посребрен йерусалимски цилиндър със звездни кристали"

"Посребрен йерусалимски цилиндър с кристали лабрадорит"

"Челси и Персийци"

"Челси и Персийци", детайл
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!