НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ще бъде връчена най-престижната награда за съвременно изкуство (03.12.2010)
Едно от най-дългоочакваните събития на 2010г. ще се проведе на 6 декември 2010г. Тогава ще бъде връчена наградата за британско съвременно изкуство “Търнър”. Събитието е учредено от галерията за британско изкуство в Лондон – Tate Britain.
Всяка година галерията връчва награда за да поощри постиженията в сферата на съвременното изкуство, като събитието придзвиква несравним международен интерес. Главен критерий за номинация са  експозициите, с които се е представил твореца през последните дванадесет месеца, също така той трабва да е на възраст под 50 години. Журито, определящо номинираните кандидати се сменя всяка година, като броя на участниците се свежда до четирима.
Наградата става реалност през 1984г. по инициатива на групата Patrons of New Art, която работи за Тейт Бритън, и чиято цел е да окуражи младите автори да се развиват в сферата на съвременното изкуство, както и да закупи произведения за галерията. Те избират за най-подходящо да я нарекат “Търнър” по името на художника, робитл в епохата на романтизма – Уилиам Търнър. Именно негова е първоначалната идея за учредяване на награда, която да бъде присъждана за заслугите на млад художник. Паричната равностойност на приза  варира, както и спонсорите. За 2010г. спонсор ще бъде самата галерия, а паричното възнаграждение е на стойност £25,000.
След като бъдат номинирани четиримата претендента се организира изложба в Тейт Бритън, на която става възможно и публично обсъждане на авторите. Но наградата не се връчва на база на представянето им в Тейт. Членовете на журито, което ще определи печелившия тази година са Изабел Карлос /Isabel Carlos/, директор на центъра за модерно изкуство в Лисабон, Филип Хеншер /Philip Hensher/ – критик и жуналист, Андрю Нейнрън /Andrew Nairne/, изпълнителен директор на съвета за изкуства в Лондон и Поли Стейпъл / Polly Staple/, директор на Chisenhale Gallery в Лондон.
Номинираните тази година творци са: Декстър Даууд / Dexter Dalwood/,  Анджела де ла Круз /Angela de la Cruz/, Сюзон Филипс /Susan Philipsz/ и Група Отолит /Otolith Group/. Едни от най-известните, печелили престижния приз през годините са имена като Деймиън Хърст, братята Чапмън, Аниш Капуур и други.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!