НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Уникална изложба в музея Ритберг (Rietberg), Цюрих до 20 март 2011г. на Карл Густав Юнг (07.12.2010)
Мистериозната „Червена книга”на Карл Густав Юнг ще бъде представена за пръв път пред европейската публика
Личността на Карл Густав Юнг (1875-1961) е една от най-големите енигми на 20-ти век. Швейцарският психолог и психиатър е провъзгласен за един от най-големите и дълбоки мислители не само на времето си. Неговите теории имат множество последователи и до ден днешен. Трудовете му оказват значително влияние както върху различни сфери както на науката, така и на изкуството. Юнг притежава огромен запас от енциклопедични познания и интереси в областта на 
“Червената книга” magnum opus на швейцарския психолог Карл  Густав Юнг е считана за един от най-важните трудове по психология на нашето съвремие. Написана е между 1914 и 1930г. Произведението никога не е било издавано и разпространявано след широка аудитория. След смъртта на швейцарския психолог ценната книга остава в семейството му, което отказва да я публикува и дори да я показва на студенти. Всички психолози знаят за съществуването на това произведение на ученика, превърнал се впоследствие в съперник на Зигмунд Фройд, но до днес само десетина са имали шанса да го видят лично.
След като около 50 години книгата бе държана в банков сейф, тя бе издадена с превод на английски на 7 октомври 2009 г от Фондация Филемон www.philemonfoundation.org. Едновременно с излизането на книгата, Rubin Museum of Art в Ню Йорк представи оригинала й, както и други материали, свързани с нея. Ръкописът се състои от 205 страници, написан е на немски и е подвързан с червена кожа, откъдето идва и името, с което е известна книгата. Томът съдържа и оригиналното и пълно факсимиле от работата му, а английското издание съдържа допълнителен превод. Оригиналното й заглавие е “Liber Novus” /Нова книга/. Тя съдържа множество илюстрации - текст, калиграфия и рисунки на Юнг. Сама по себе си книгата безспорно представлява произведение на изкуството.  В нея Юнг изследва продуктите на своето собствено подсъзнание. “Liber Novus”  е продукт на интроспективния метод, разработен от Юнг, известен като “активно въображение”. Този метод оказва огромно влияние върху развитието на изкуството от средата на 20 век до наши дни. Конкретен пример, подкрепящ тази теза е творчеството на един от най- известните американски художници- Джаксън Полак. Неговите творби са практическо отражение на теориите на Юнг, развиващи идеята за архетипите, личното и колективното несъзнавано, анимуса и анимата, сянката и либидото.
Изложбата, представяща мистериозната “Liber Novus” пред широката публика в Америка предизвика огромен интерес. Още по- голямо внимание се очаква тя да получи в родната за Юнг Швейцария. За пръв път „Червената книга” ще бъде показана в Европа на 18 декември 2010 година в Музея Ритберг (Rietberg), Цюрих, Швейцария. Акцент от изключителна важност в европейската експозиция ще е представянето на скулптури на Карл Юнг. Те са правени по времето, в което той пише своята “Liber Novus”- между 1914 и 1930 година.
Куратор на тази уникална по своя характер изложба е Сону Шамдасани. Творбите на Карл Юнг ще могат да бъдат видени от европейската публика в Музея Ритберг (Rietberg), Цюрих до 20 март 2011година.
Илюстрация
Илюстрация
Илюстарция
Илюстарция
Изложбата на Юнг
Изложбата на Юнг

"Червената книга"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!