НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Коледни искрици от диамантен прах представя Scream Gallery в Лондон (27.12.2010)
Коледа е тук и празнично настроение дебне от всяко ъгълче. С характерните блещукащи украси и декорации са увенчани улици, площади, домове и въобще всяко едно място, което човек прекарва ежедневието си. Повечето от галериите по това време на годината изваждат на показ тематичните си колекции, свързани с Рождество и Коледа, но Scream Gallery в Лондон има по-различна концепция за този така дълго чакан празник.
Времето, в което много по-често се сещаме за подаръците, Дядо Коледа, елхата, блясъка, суетата от колкото за истинската същност на Коледа, Scream Gallery подчертава „духа на Коледата” – такъв какъвто в последствие е превърнат. Със своята тематична изложба „Диамантите са вечни” тя ни  въвежда в тематиката на това, към което обществото винаги се е стремяло – Вечността – вечен живот, вечна слава, вечно богатство, вечна младост.
Изложбата представя пет имена в съвременното изкуство, които ги свързва не само факта, че имат световна слава, но и че използват диамантен прах във своите произведения. Това са Питър Блейк (Peter Blake), Гавин Търк (Gavin Turk), Джеймс Ансуорд (James Unsworth), Анди Уорхол (Andy Warhol) и Ръсел Ианг (Russell Young). Диамантеният прах се получава при обработването на истински диаманти и има най-различни приложения в съвременната индустрия. Използва се за остриета (само диамант може да среже диамант), плазмени монитори, в козметиката, а също и в изкуството, при което се получава характерният „бляскав” ефект. Анди Уърхол без съмнение е най-известния автор, които експериментира с диамантен прах . Той го използва в своята серия на лица от съвременната митология, наречена „Митове”. Тя включва Дядо Коледа, както и познати персонажи от популярни комикси, литература и фолклор, като Злата вещица от „Магьосника от Оз”, Мики Маус и Чичо Сам.
Scream Galleryпредставя прочутата „Love” серия на Питър Блейк, от 2005г., вдъхновена от песни за любовта на легенди като Франк Синатра  „I Love Paris”, Джой Дивижън „Love will tear us apart” и Бийтълс „P.S. I Love You”.  
Гавин Търк, възпитаник на Роял Колидж, представя своята серия „Лица”, вдъхновена от Анди Уърхол. Известните личности, които Уърхол облива в звезден прах, тук биват напръскани с диамантен. Портрета, който Анди Уърхоу прави на Йозеф Бойс, изпълнен също с диамантен прах, по ироничен начин интерпретира интелекта на най-влиятелният човек в Европейското изкуство от втората половина на ХХ век – Бойс. Търк отива още по-далеч, като заменя образа на Бойс със своя собствен.
Джеймс Ансуорд представя две нови произведения, едно от които е фотография на „най-красивото самоубийство”, когато младата и красива Евелин Макхейл скача от покрива на Empire State Building през 1948г. На пръв поглед зрителя е заслепен от красотата на диамантения прах, но в последствие осъзнава насилието излъчвано от снимката. Другата фотография е на атомната бомба, пусната над Нагазаки.
Портретите, които Ръсел Ианг прави на известни личности, като Мерилин Монро, Кърт Кобейн, Мик Джагър също са част от изложбата.
 
Изложбата може да бъде видяна до 9 януари 2011г. в Лондон.
 
Peter Blake's 'Love will Tear us apart'
Peter Blake's 'Love will Tear us apart'
Gavin Turk “Red Beuys”
Gavin Turk “Red Beuys”
James Unsworth “Evelyn McHale”
James Unsworth “Evelyn McHale”
Russell Young “Kurt Cobain”
Russell Young “Kurt Cobain”
Russell Young “Mick Jagger”
Russell Young “Mick Jagger”
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!