НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Банкси и Шепърд Феъри ще бъдат предложени на аукцион на Бонамс (04.01.2011)
На 11-ти януари от 18,00ч. ще се проведе един от най-дългоочакваните аукциони за съвременно градско изкуство. Мястото е Лондон, а адреса вече е добре познат на колекционерите на това ново и набиращо все по-голяма сила направление в съвременното изкуство - New Bond Street, № 101- седалището на аукционна къща Бонамс (Bonhams).
На аукциона ще бъдат представени 67 произведения на водещи автори в съвременното градско изкуство (Urban Art), измежду които Банкси (Banksy), Шепърд Феъри (Shepard Fairey), Футура 2000 (Futura 2000), DNTT (Tony d'Amico), Сайклопс (Cyclops), Д* Фейс (D*Face) и много други.
Съвременното градско изкуство, известно още като графити започва все бързо и сигурно да се институционализира. Това изкуство, което е силно социално натоварено, не признава музея за институция, която трябва да представя съвременно „живо” изкуство, а използва градските улици,  за да представи себе си и това, което иска да каже на обществото. Несъмнено най-известният такъв творец е Банкси. Той е роден в Бристол, Англия през 1975/6 година и неговата самоличност остава неустановена – главно поради съображения за сигурност. Въпреки, че това изкуство се представя на аукциони и в галерии, то все още бива смятано за „вандализъм” и съответно преследвано от закона. Банкси комбинира графитното изкуство с известна доза политически и социален хумор, което привлича вниманието на зрителя върху произведението – трик познат ни от рекламата, но с цел да се засегнат въпроси,  касаещи обществото и начина му на живот. Уличните графити, подобно на „ready-made” инсталациите на Марсел Дюшан се намесват директно в заобикалящото ни пространство, като въздействат върху начина,  по който обикновено го възприемаме. Много често дори самият образ на случайният минувач става част от замисъла на произведението. 
Все по-често се забелязва следният парадокс - „Urban” изкуството намира свои почитатели и свои колекционери, въпреки че по презумпция то е забранено от закона или поне във вида,  в който се появява на улицата. За това се наблюдава следния феномен: то става кавалетно и започва да се създава, условно казано върху „платно”. По този начин влиза в колекциите на музеи, галерии или частни колекционери,  измежду които присъстват имената на много холивудски звезди като Брат Пит или Анджелина Джоли. Това не е случайно, защото именно Калифорния е едно от местата със силно присъствие на Urban арт, както и мястото,  в което се провежда първата изложба на Банкси.
Първият аукцион за съвременно градско изкуство се състои в „Бонамс” през февруари 2008г., и от тогава са проведени още два аукциона, които предизвикват винаги огромен интерес сред почитатели и колекционери. Тези аукциони са исторически, защото поставят световен рекорд по продажби, както и заради това, че представят автори, които никога преди това не са продавани на аукцион.
Гвоздея на този аукцион несъмнено е оригинален плакат на Банкси, изпълнен с акрил и маркер върху картон с начална цена £ 60,000 – 80,000. Произведението носи заглавие „Запази или спаси книга за джунглата” и е поръчано от Greenpeace през 2001г за кампанията „SaveorDelete”. Оригиналната творба представя някои от героите от „Книга за джунглата”, нарисувани лично от Банкси и след това прехвърлени върху фотографско изображение на изсечена гора. Това изображение е целяло да бъде разпространено върху плакати, билборди и картички, но това никога не се е случило заради авторските права върху изображенията на Дисни. И двата варианта ще бъдат продадени заедно.
Други произведения, които са сред най-обсъжданите, са творбата на Futura 2000, създадена за концерт на The Clash, и е с начална цена £15,000 - 20,000, както и гигантската висяща стоманена скулптура на акула, създадена от DNTT (Tony d'Amico) и оценена на £8,000 – 12,000.
 
Banksy,  'Save or Delete Jungle Book', 2001
Banksy, 'Save or Delete Jungle Book', 2001
Futura 2000 „Untitled” 1983.
Futura 2000 „Untitled” 1983.
DNTT (Tony D'Amico) 'Shark', 2009.
DNTT (Tony D'Amico) 'Shark', 2009.
Everytime I Make Love To You I Think Of Someone Else', 2003
Everytime I Make Love To You I Think Of Someone Else', 2003
Shepard Fairey 'Peace Goddess on Wood', 2008
Shepard Fairey 'Peace Goddess on Wood', 2008
Shepard Fairey 'Change', 2008
Shepard Fairey 'Change', 2008
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!