НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Част от колекцията на Денис Хопър ще бъде разпродадена на аукцион на Кристис (07.01.2011)
На 11-ти и 12-ти януари 2011 г. част от колекцията на Денис Хопър ще бъде включена в аукциона на Кристис в Ню Йорк за интериори.
Денис Хопър е известен холивудски актьор, снимал се в редици филми, между които „Волният ездач” (1969г.), „Синьо кадифе”(1986г.), „Апокалипсис сега” (1979г.), „Скорост” (1994г.). Той умира от рак на простатата на 74 годишна възраст през 2010г. Освен това, Хопър е страстен колекционер на съвременно изкуство, като започва да колекционира от 1960г., след като Винсент Прайз, самият той, колекционер на импресионисти, му казва, че трябва да инвестира парите си в изкуство. Самият Хопър, който е фотограф и художник, става близък приятел с едни от лидерите на поп арт движението като Анди Уърхол и Рой Лихтенщайн. Интересен факт е,  че Хопър започва да колекционира Анди Уърхол още през 1962г., когато бъдещата емблема на американския поп арт не е бил известен още. Той купува първите доматени супи „Кембъл”, които Уърхол създава за сумата от $ 72.
Четирите деца на Хопър разпродават колекцията, защото „това е била неговата воля” по техните думи. Къщата, която той притежава на Венис Бийч, Лос Анджелис,  е била буквално препълнена с произведения на изкуството.
Сред най-забележителните автори, чиито произведения ще бъдат представени на аукциона,  присъстват имена като Анди Уърхол, Льо Корбюзие, Франк Гери, Брус Корнър и много други. Творбата, която предизвиква най-голямо внимание,  е „Мао” на Анди Уърхол. Интересен инцидент, свързан с тази творба, още повече покачва цената й. Според думите на един от най-добрите му приятели – Алекс Хитз, една нощ Хопър съзрял „Мао”  с ъгъла на окото си и бил толкова изплашен от видяното, че станал и стрелял с пистолет два пъти по него. Когато Анди Уърхол научил за съдбата на своето произведение, той не се ядосал, а напротив – много му харесало. Самият той измислил имена на двете дупки, съответно „предупредителен изстрел” и „дупка от куршум”. Първоначалната оценка на произведението е $ 20,000 - $ 30,000.
През ноември 2010г. други 30 произведения от колекцията на Хопър бяха предложени на аукцион. Сред тях бяха плакат на Банкси, лично подарен му от графити художника и откупен за $145,000, както и творбата на Жан Мишел Баския, създадена през 1987г. и продадена за рекордните $5,8 млн.
Анди Уърхоу –
Анди Уърхоу – "Мао"
Франк Гери
Франк Гери
Victor Skrebenski - Dennis Hopper
Victor Skrebenski - Dennis Hopper
Льо Корбюзие –
Льо Корбюзие – "Шезлонг"
Брус Корнър – “Пикник на тревата”
Брус Корнър – “Пикник на тревата”
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!