НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
За пръв път произведенията на Деймиън Хърст ще бъдат представени в Азия (12.01.2011)
С изложба на Деймиън Хърст ще бъде открита новата галерия Gagosian Gallery в Хонконг. За откриването на новия клон, галерията ще представи „Забравени обещания” (Forgotten Promises) – изложба с нови скулптури и картини на Хърст. Тя ще се открие на 18-ти януари и ще продължи до 19-ти март 2011г.
Gagosian Gallery е галерия за съвременно изкуство, собсвеност на Лари Гагосиан (Larry Gagosian), дилър от арменско-американски произход. Днес галерията има 12 клона – 3 в Ню Йорк, 1 в Бевърли Хилс, 2 в Лондон, 1 в Ла Йола, Калифорния, по един в Рим, в Париж, Атина, Женева, Хонконг и един магазин в Ню Йорк. Списъкът на художниците, чиито произведения тя представя, включва имена като Йозеф Бойс, Франсис Бейкън, Александър Калдер, Вилем де Коунинг, Лучио Фонтана, Алберто Джакомети, Ричард Хамилтън, Деймиън Хърст, Джаспър Джоунс, Ив Клайн, Рой Лихтенщайн, Пабло Пикасо, Анди Уърхол и много други.
В последните години най-скъпо платеният съвременен художник  развива своя иконография, която се концентрира на теми като преходността на човешкия живот и вечността на суетата, която ни заобикаля. Тя включва образи на черепи, диаманти и пеперуди. Новата серия с пеперуди запечатва драматични моменти от краткотрайния живот на различни видове пеперуди. За Хърст, пеперудата е символ на красотата и крехкостта на живота. Изображения на пеперуди, взети от научни библиотеки,  са нарисувани с маслена техника със старателно внимание към реалистичния  детайл.  „Защо да го правиш, след като можеш да получиш същия ефект с фотографията? ‘ двусмислено пита Хърст. Това е отворен въпрос,  както към ценителя на съвременно изкуство, така и към самите художници.
Експозицията също така ще включва серията кабинети от диаманти. „Забравени покаяния” (Forgotten Sorrows), „Изгубени приятели” (Lost Friends) и „Сълзи от радост” (всичките от 2010г.) звучат оптимистично, но техните заглавия предполагат задълбочаване върху нашите спомени, меланхолия и загуби. Групата картини от 2008 – 2009г., представяща „Ерата на Великолепието” (Age of Magnificence) и „Избледняващото великолепие” (Fading Magnificence) съдържат истински пеперуди, погребани под слой от блестяща металикова боя.
В името на Небесата” (For Heavens Sake), създадена през 2008г., също ще бъде включена в изложбата. Скулптурата представлява платинен детски череп в естествен размер, инкрустиран с 8128 диаманта – 7105 естествени розови диаманта и с 1023 бели диаманта по фонтанелите на черепа. Този пример за „мементо мори” е отливка от истински детски череп, част от патологична колекция от 19-ти век, която Хърст придобива преди няколко години. В момента другото подобно произведения на Хърст - „За любовта на Господ” (For the Love of God), е представено в Палацо Векио във Флоренция. То беше купено от галерия White Cube в Лондон за сумата от £ 50 млн.
 
Изложбата ще бъде придружена от илюстриран каталог с есета от куратора Франческо Бонами, както и с интервю от Хърст, взето от критика Карън Смит.
Деймиън Хърст споделя: „За мен е вълнуващо да представям новите си произведения в Хонконг. За пръв път дойдох тук през 1997г. за отпечатването на моята монография и си прекарах страхотно. Това е толкова позитивен град. Радвам се, че отново съм в Азия, където ще представя моите произведения за пръв път и очаквам това с нетърпение”.
 
Деймиън Хърст е роден през 1965г. в Бристол, Англия. Той е най-скъпо продавания жив съвременен художник, чийто творби са част от колекциите на най-известните галерии в света, както и на частни колекционери. Носител е на награда Търнър от 1995г.  Живее и работи в Лондон и Девън, Англия.
DAMIEN HIRST „Inachis io in Buddleja davidii”, 2009-2010
DAMIEN HIRST „Inachis io in Buddleja davidii”, 2009-2010
Damien Hirst’s “Forgotten Promises”
Damien Hirst’s “Forgotten Promises”
Кабинет от злато със синтетични диаманти
Кабинет от злато със синтетични диаманти
DAMIEN HIRST „For Heavens Sake”
DAMIEN HIRST „For Heavens Sake”
Каталога на Forgotten Promises
Каталога на Forgotten Promises
Лари Гагосиан
Лари Гагосиан
Деимън Хърст
Деимън Хърст
“For the Love of God”
“For the Love of God”
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!