НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Украшения и идентичност – бижута и костюми от Оман на показ в Британския музей (18.01.2011)
Уникална изложба с бижута, оръжия, дамски и мъжки дрехи от Оман ще представи Британският музей в Лондон на 21-ви януари.
Изложбата е в сътрудничество с Министерството по туризъм на Оман и Британския музей, като по този начин се надяват да привлекат вниманието на хората върху културата на Оман.
Изложбата ще включва гривни, гривни за глезени, огърлици, обици, аксесоари за коса и мъжки аксесоари. Бижутата са декорирани с монети, корали, стъклени мъниста, златни листове, като присъстват и голям брой изящно изработени амулети с текстове от Корана. Освен това, са включени и многоцветни бродирани костюми, както и детски, и такива от различните региони на Оман. Колекцията от сребро е една от най-изящните в Близкия Изток.
Оман е султанство с богата история, която може да бъде проследена назад във времето до 3000 пр.н.е. Тази изложба представя по-скорошното културно наследство, като се фокусира върху обекти за персонално украсяване, както и дрехи от 1950-те до наши дни. Много от тези предмети наскоро станаха собственост на Британския музей.
Оман е третата по големина държава на Арабския полуостров, със столица Мускат. Природният пейзаж е много различен и се простира от сухите и скалисти пустини до планинските масиви, тучните долини и морския бряг.
Негово Превъзходителство султан Кабус бин Саид е сегашния владетел на Оман. През последните 40 години, благодарение на неговото ръководство, Оман преживява невиждан разцвет в сферата на образованието, социалното и икономическото развитие. Също така, Оман поддържа завиден баланс между модерното и историческото културно наследство, което може да бъде проследено в изложбата.
 
Британският музей е музей на човешката история и целта му е да придобие предмети, които илюстрират човешката култура от най-дълбока древност до наши дни. До този момент във фондовете му се намират около 8 млн. предмета.
Оман е една от най-богатите на петрол държави в света и поради тази причина, спонсор на изложбата е именно Бритиш Петролиум.
Изложбата ще продължи до 11 септември 2011г.
Амулет с текстове от Корана
Амулет с текстове от Корана
Карта на Оман
Карта на Оман
Султан Кабус бин Саид
Султан Кабус бин Саид
Британският музей
Британският музей
Част от колекцията на Британския музей
Част от колекцията на Британския музей
Част от колекцията на Британския музей
Част от колекцията на Британския музей
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!