НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Творби на Александър Калдер – един от най-известните скулптори на 20 век ще бъдат представени в Gagosian Gallery, Лондон (03.02.2011)

Между 8 февруари и 26 март 2011г. известната лондонска Gagosian Gallery ще представи изложба - скулптури на Александър Калдер - един от най-популярните и влиятелни творци на 20 век. Изключително иновативен в творческите си търсения, американският скулптор променя изцяло хода на съвременното изкуство.

Син и внук на известни скулптори, Александър Калдер се ражда на 22 юли 1898г. в Филаделфия.

Неговите най-ранни художествени творби са скулптури от тел - гротескни портрети и възхитителни малки фигурки, които той прави за своя собствен цирк. В зората на кариерата си - с тези ранни свои работи, той получава световно признание. Всъщност още в тези ранни произведения той показва своето новаторство и иновативен дух. Калдер разработва нов метод за правене на скулптура - чрез огъване и усукване тел. Резултатът от този метод на работа е едно своеобразно "рисуване" на триизмерни фигури в пространството. 

В началото на 30-те години на 20в. Калдер започва да експериментира в областта на абстракцията- първоначално като живописец, а по-късно и като скулптор.

Също така, той започва да изследва движението, като основен принцип за ситуиране на формите в пространството.

В скулптурата на Калдер движението е процес, водещ към двата начина за развитие на формата в пространството. Тези два начина, с които той става известен по цял свят, са така наречените мобили и стабили.

Неговите мобили - наречени така по дефиниция, дадена от френския дадаист Марсел Мюшан, са висящи, фино балансирани системи от абстрактни, понякога смело оцветени, форми. Първите мобили на Калдер са задвижвани чрез електрически или механични средства. По-късно, обаче той отдава предпочитание на движението, провокирано от непредвидимите сили на вятъра.

Стабилите – наречени така от Хуан Арп- са статични абстрактни скулптури, които често биват съчетавани, не без чувство за хумор, с животински форми.

Скулптурите на Александър Калдер са приемани винаги с ентусиазъм и въодушевление от публиката- нещо твърде рядко срещано за творби, представящи абстрактно изкуство. Гигантските мобили и стабили на Калдер украсяват десетки обществени сгради и площади в Брюксел, Чикаго, Мексико Сити, Монреал, Ню Йорк и много други градове.

Александър Калдер умира на 11 ноември 1976г. в Ню Йорк, точно след като прави оглед на монтирането на негова инсталация, експонирана на най-голямата ретроспективна изложба, правена за него в Музея за американско изкуство Whitney.

 

Експонираните в Gagosian Gallery произведения на Александър Калдер са правени от него в периода между 1939г. и 1960г.

Изложбата ще бъде достъпна за зрителски интерес до 26 март 2011г. в Gagosian Gallery, Лондон.

Alexander Calder Crinkly avec disc rouge, 1973 Schlossplatz in Stuttgart (Öffentlicher Platz)
Alexander Calder Crinkly avec disc rouge, 1973 Schlossplatz in Stuttgart (Öffentlicher Platz)
Bobine, sculpture by Alexander Calder at the National Gallery of Australia, Canberra
Bobine, sculpture by Alexander Calder at the National Gallery of Australia, Canberra
Le Tamanoir (1963)
Le Tamanoir (1963)
Sculpture Le Halebardier (1971) by Alexander Calder Outside the Sprengel Museum (of modern art), Hannover Germany.
Sculpture Le Halebardier (1971) by Alexander Calder Outside the Sprengel Museum (of modern art), Hannover Germany.
Têtes et Queue, Stahl, 1965, Berlin
Têtes et Queue, Stahl, 1965, Berlin
The Star, (1960)
The Star, (1960)
The three wings. Sculpture by Alexander Calder, 1967
The three wings. Sculpture by Alexander Calder, 1967
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!