НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Отвори врати международното изложение ARCOmadrid – тази година със специално внимание върху изкуството на Русия (20.02.2011)

На 16-ти февруари световното изложение за съвременно изкуство – ARCOmadrid, представи своето 30-то издание. През първите два дни 16-18 февруари изложението беше отворено само за професионалната публика, а следващите два дни – до 20-ти февруари, бе представено и на широката публика от любители и евентуални купувачи.

Изложението събира 197 галерии от 26 държави на едно място и се смята за едно от най-интересните такива, представящо съвременното изкуство. То се фокусира главно върху пазара на изкуството, като предлаганите произведения варират на цени от € 250 до €1, 000, 000.  Художниците, които са представени, са испански и международни, които  също се намират в доста широк спектър – от новопоявили се художници до утвърдени имена на модернизма, импресионизма и съвременното изкуство.  Произведения на Хуан Миро, Огюст Реноар, Едуардо Чилида, Александър Калдер, Хуан Грис и много други бяха представени на тридесетото поред световно изложение в Мадрид. Най-скъпите произведения, предлагани на изложението, са на испанския съвременен художник – Антонио Лопес Гарсиа. Това е най-скъпо продавания испански жив художник, като произведението, с което се представя е вечерен градски пейзаж от Мадрид, видян от  сградата Торес Бланкас (Torres Blancas building) – една от най-високите в града. Другият художник, чийто произведения се предлагат на най-високите пазарни цени на тазгодишното изложение,  е Лучио Фонтана, с произведения, достигащи € 1,000,000.

Фокусът на изложението тази година е изкуството на Русия. Осем галерии и културни институции, избрани от Дария Пиркина (Дарья Пыркина) – куратор на Националния център за съвременно изкуство и професор в Московския университет „Ломоносов”,  представят съвременното изкуство на Русия. Между тях са Фонд за култура „Екатерина”, Център за съвременно изкуство „Гараж”, ММоМА – Московски музей за модерно изкуство, Мултимедийния арт музей, Национален център за съвременно изкуство, PERMM Музей за съвременно изкуство, музей Ермитаж, Фондация „Стела арт”, Фондация „Виктория” и Винзавод – център за съвременно изкуство.

В същото време е представен „Соло проект: Латинска Америка”, където вниманието е концентрирано върху младите художници от континента. Представени са 13 галерии, избрани от бразилския куратор на свободна практика Луиза Дуарте, куратора на музея „Тамайо” в Мексико Сити – Даниела Перез и  Джулиета Гонзалез – куратор на „Изкуството от Латинска Америка” в Тейт Модърн.

Освен произведенията на изкуството, които могат да бъдат видени в павилионите на изложението, са организирани и множество дебати и дискусии с художници, интелектуалци, философи и изкуствоведи, които ще събеседват по проблемите на съвременното изкуството на семинари и срещи. Този форум обръща специално внимание на изкуството на Русия, като водещ на семинарите ще бъде Дариа Пиркина. Освен това, са организирани и редица срещи и дебати по проблемите на колекционерството, водени от Роза Мартинез – директор на 51-то Венецианско биенале.

 

 По подобие на нововъведението на Гугъл – Google street view, част от изложението може да бъде видяно онлайн на този адрес:

http://www.ifema.es/web/ferias/arco/visita_virtual/ARCO0210_INTERACTIVOS/visi_virtual_i.html

 

 

 

 

Творби на испанския художник Ромуло Келдран носещи заглавието Реалността хапе и Увеличание
Творби на испанския художник Ромуло Келдран носещи заглавието Реалността хапе и Увеличание
Кадри от ARCOmadrid 2011 /1/
Кадри от ARCOmadrid 2011 /1/
Кадри от ARCOmadrid 2011 /3/
Кадри от ARCOmadrid 2011 /3/
Aрхитекта Норман Фостър разглежда ARCOmadrid
Aрхитекта Норман Фостър разглежда ARCOmadrid
Антонио Лопез Гарсиа - Градски пейзаж на Мадрид, видян от сградата Торес Бланкас
Антонио Лопез Гарсиа - Градски пейзаж на Мадрид, видян от сградата Торес Бланкас
Кадри от ARCOmadrid 2011 /2/
Кадри от ARCOmadrid 2011 /2/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!