НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мона Хатум беше избрана за носител на една от най-престижните награди за изкуство – призa “Хуан Миро” (21.03.2011)

Наградата „Хуан Миро” е едно от най-престижните отличия за изкуство, с което може да бъде удостоено творчеството и постиженията на даден артист. Тя е много по-различна от всички останали награди и за това винаги заема специално място. Както всички останали награди, тя има за цел да стимулира артистичните и креативни търсения на художниците, но това, което я прави специална, е фактът, че за нея не се кандидатства и няма конкурс. Тя се връчва веднъж на всеки две години на артист за постиженията му и приноса в областта на визуалното.

Тази година носител е художникът от палестински произход - Мона Хатум. Родена е в Бейрут, но живее в Лондон и Берлин.  Мона Хатум е първата, която насочва погледа на европееца към проблеми, които не го касаят директно. Тя е тази, която чрез изкуството си създава своеобразен мост между западната и неевропейската цивилизация, за да ангажира съзнанието на мнозина за световни проблеми. След нея изкуството на Запада вече никога няма да  е същото – то се превръща в по-отворено и по-малко егоцентрично поле на изява. По този начин нейното изкуство и отдадеността й на неизменните човешки ценности във всички култури и общества се свързват с вижданията на Хуан Миро за човечеството, след като самият той преживява три опустошителни войни. Мона Хатум става световноизвестна още през 80-те години със своите инсталации, серии от пърформанси и видео арт.

Наградата  се връчва от фондация Хуан Миро в Барселона в сътрудничество с водещата европейска спестовна банка “la Caixa”  и е в размер на €70 000. Носителят се оповестява в официалното изявление на международно жури, състоящо се от един представител на фондация Хуан Миро и поне още трима международно признати директори на музеи, критици и куратори. Тази година журито включва директора на Тейт Модърн, директора на центъра Жорж Помпиду и директора на Луизиана музей за модерно изкуство в Дания.

Церемонията по връчването ще се състои на 7-ми април. Призът „Хуан Миро” е дело на Андре Рикрад, ядухновен от личността на Мирό. Изработен е от титан и ще бъде официално връчен на жената, която стопява не само границите в изкуството, но и границите на съзнанието. Предишни носители на престижната награда са Олафур Елиасон (2007) и Пипилоти Рист (2009).

Мона Хатум - Over My Dead Body, 1988 Billboard
Мона Хатум - Over My Dead Body, 1988 Billboard
Призът
Призът "Хуан Миро"
Мона Хатум - Параван - Ренде
Мона Хатум - Параван - Ренде
Мона Хатум - Клетка за двама
Мона Хатум - Клетка за двама
Мона Хатум - Карта
Мона Хатум - Карта
Мона Хатум - Гореща точка
Мона Хатум - Гореща точка
Мона Хатум - Висящи градини
Мона Хатум - Висящи градини
Мона Хатум - Webbed
Мона Хатум - Webbed
Мона Хатум - Undercurrent
Мона Хатум - Undercurrent
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!