НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
На ход в аукционните къщи през април е съвременно и модерно турско изкуство (04.04.2011)

Търсенето към съвременно и модерно турско изкуство определено съществува. Това показва не само регионалния пазар, но и световния. През април водещите световни аукционни къщи – Сотбис, Кристис и Бонамс, ще представят търгове,  посветени на изкуството на южната ни съседка.

На 7-ми април ще се състои аукционът на Сотбис в Лондон.  За първи път аукционната къща организира търг на съвременно турско изкуство през 2009г., като две трети от купувачите са нови. На търга, състоял са през 2010г., отново новодошлите купувачи запазват позиции.  Най-голямо внимание на предстоящия аукцион привличат четири абстрактни картини, част от серията посветена на Дьолакроа и на пионера в модерната живопис - Мубин Орхон (Mubin Orhon). Те ще бъдат продадени поотделно, като се очаква да достигнат обща цена от £ 680 000. Произведенията идват от частната колекция на френския колекционер Даниел Жерви. Той е един от първите колекционери на съвременното турско изкуство, като започва да колекционера през 60-те години. Други произведения, които предизвикват публичния интерес, са на Бурхан Догансай (Burhan Doğançay), представен с произведения от прочутата си серия от хартиени ленти „Шепнеща стена” (оценена на £ 120 000 – 180 000), както и фотореалистичното произведение на Танер Сейлан (Taner Ceylan). То е част от неговата „Изгубена серия” и носи заглавието „1879”. На аукциона, освен това ще бъдат представени множество прохождащи турски творци. Общият брой на произведенията е 102, като се очаква те да бъдат продадени за над £ 3 000 000.

Аукционна къща „Бонамс” в Лондон ще представи своя търг, посветен на турското модерно и съвременно изкуство на 5-ти април. Това е и първият подобен аукцион за къщата. Ще бъдат представени общо 83 произведения на 61 художника, като общата сума се очаква да достигне £ 1 508 300. Произведението, което предизвиква истинска сензация сред колекционерите, е „Края на сблъсъка” (End of Encounter) на Ерол Акйаваш (Erol Akyavaş). Той е един от най-известните турски модернисти. Неговите произведения са абстрактни, като освен това бива повлиян от теориите на Юнг и Фройд за подсъзнателното, както и от турската миниатюра. Неговото произведение е оценено на £ 280 000 – 340 000.

Кристис няма да организират аукцион, посветен изцяло на турското изкуство, но въпреки това, то е много силно застъпено в аукциона, посветен на съвременното изкуство от Близкия изток. Той ще се състои в Дубай на 19-ти април. Освен това, аукционните къщи Сотбис и Бонамс са организирали своите аукциони така, че да съвпаднат по време с търговете им за традиционно ислямско изкуство. По този начин те се надяват да привлекат вниманието на купувачите, които така или иначе ще бъдат в Лондон. Аукционите на ислямско изкуство ще се състоят на 7-ми април (Кристис), 6-ти април (Сотбис) и на 5-ти април (Бонамс).

Erol Akyavas - End of Encounter
Erol Akyavas - End of Encounter
Бурхан Догансай - Шепнеща стена
Бурхан Догансай - Шепнеща стена
Танер Сейлан
Танер Сейлан
Мубин Орхон - Untitled /1/
Мубин Орхон - Untitled /1/
Мубин Орхон - Untitled /2/
Мубин Орхон - Untitled /2/
Мубин Орхон - Untitled /3/
Мубин Орхон - Untitled /3/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!