НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба, представяща най-новите творби на един от водачите на нео-експресионизма – Георг Базелиц, ще се състои в Австрия (14.04.2011)

Галерия „Тадеус Ропак” (Thaddaeus Ropac) в Залцбург, Австрия, ще представи акварелни творби на един от най-влиятелните германски художници от втората половина на ХХ век – Георг Базелиц. Изложбата ще бъде открита на 14-ти април и ще продължи до 18-ти юни 2011г.

Това е една от най-интересните и предизвикателни изложби за публиката, защото ще представи произведения на Базелиц, които са изпълнени в нехарактерния за него медиум на акварела. По повод 20-годишнината от обединяването на Герамния, издателството „Аксел Спрингер” (Axel Springer) кани Базелиц да запълни целия брой на вестника „Die Welt” с негови творби на мястото на илюстрациите. По този начин на 1-ви октомври 2010г. вестникът излиза с напълно променен облик, посветен на темата „Обединението на Германия”, интерпретирана от Базелиц.  С тази серия той тотално скъсва с установените от акварела норми. Чрез графични линии и груби разпръсквания на боята, тези разливания, характерни за акварела,  въздействат като същинска тъмна стена. Самият Базелиц определя своите произведения така: „Това не са илюстрации. Аз съм художник, а не илюстратор. Не коментирам историята в журнала, а съм част от нея”.  Именно тези произведения ще бъдат представени в една от най-реномираните частни галерии. Темата за стената и разделението е изключително близка до него, защото се появява непрекъснато в неговото творчество. Самият той е роден в Източна Германия и получава част от обучението си именно там. Първоначално учи в Източен Берлин, но след като е изключен, се премества от другата страна на Стената.   Георг Базелиц е представител на трансавангарда от 80-те години. След кризата в изкуството, появила се вследствие на концептуализма и отказа за изразяване в традиционните средства на изкуството, трансавангардът се явява като „спасителна лодка” и единствения възможен изход. Художниците се връщат към традиционните изразни средства и започват отново да създават живопис с маслени бои, скулптура от дърво и камък и т.н., но това не означава, че изкуството се е върнало в изходната си точка от началото на века, а напротив. Тези художници отново продължават традицията на Марсел Дюшан и концептуализма, но с традиционни изразни средства. Георг Базелиц, наред с Анселм Кийфър, Йорг Имендорф, А. Р. Пенк и Зигмар Полке са най-известните представители на германския трансавангард, наречен нео-експресионизъм. Георг Базелиц е забележителен с това, че експонира своите произведения наопаки. Произведенията на тези художници са едни от най-скъпопродаваните на всички времена. Стига се до парадокса, че през 70-те и 80-те години картините на тези млади германци достигат пазарните цени като произведенията на Пабло Пикасо.

 

Георг Базелиц - Съвременен художник
Георг Базелиц - Съвременен художник
Георг Базелиц
Георг Базелиц
Георг Базелиц - Eine seltsame Figur
Георг Базелиц - Eine seltsame Figur
Георг Базелиц - Nachtessen in Dresden
Георг Базелиц - Nachtessen in Dresden
Георг Базелиц - Без име
Георг Базелиц - Без име
Георг Базелиц - Без име  2
Георг Базелиц - Без име 2
Георг Базелиц - Без име 3
Георг Базелиц - Без име 3
Георг Базелиц - Без име  4
Георг Базелиц - Без име 4
Георг Базелиц - Без име  5
Георг Базелиц - Без име 5
Георг Базелиц - Без име  6
Георг Базелиц - Без име 6
Георг Базелиц - Без име  7
Георг Базелиц - Без име 7
Георг Базелиц - Без име  8
Георг Базелиц - Без име 8
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!