НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Българското участие на престижния арт-форум VIENNAFAIR тази година ще бъде представено от Правдолюб Иванов и галерия „Сариев” - Пловдив (14.05.2011)

Между 12 и 15 май пловдивската галерия  „Сариев”  ще бъде част от изложението за съвременно изкуство – VIENNAFAIR 2011. Тази година международният арт-форум ще представи 125 галерии от Източна, Централна и Западна Европа, Мексико и Обединените Арабски Емирства.
За своето представяне в рамките на престижното изложение за изкуство галерия  „Сариев”  избира Правдолюб Иванов - един от най-известните и наложили се автори в съвременното българско изкуство.
Известният български куратор и критик - Яра Бубнова казва за него: „Герои на инсталациите, обектите, рисунките и фотографиите на Правдолюб Иванов са най-често съвсем обикновени предмети, с които сме всекидневно заедно, или типични ситуации, в които всеки е способен да се разпознае. Интересът на художника към лесно достъпни и нетипични за традиционното изкуство материали или намерени обекти, се дължи както на реакция спрямо консервативното обучение, така и на внимателното му любопитство спрямо обкръжаващия ни свят, в който произведеното от човека може да притежава не само потребителски функции“.

Правдолюб Иванов e роден през 1964г. в Пловдив. Живее и работи в София. Завършил е Национална Художествена Академия, София, където днес е преподавател.
От 1995 година Иванов е член-основател на Институт за Съвременно Изкуство – София.

Правдолюб Иванов е един от наложилите се както у нас, така и на международната сцена, автори на съвременно българско изкуство. Иванов взима активно участие в най-престижните арт-форуми по света: участник е в 4-то Истанбулско биенале през 1995; в 14-то биенале Сидни, Австралия, през 2004; в 4-то Берлинско биенале през 2006 година.
През 2007 година заедно с Иван Мудов и Стефан Николаев представят България в кураторския проект на Весела Ножарова  „ Място, на което не си бил преди ”  на 52-то Венецианско биенале.
Иванов е ориентиран преди всичко към съвременните техники в изкуството. Обектите, инсталациите и фотографиите са основни средства за художествен изказ при автора. В своите произведения той поставя сериозни екзистенциални и социални проблеми, представени обаче със своеобразно, характерно за автора чувство за хумор. Предметите, извадени от обичайната си битийна, функционална същност,  са основен обект за художествено въображение при Правдолюб Иванов.
Освен като самостоятелното участие, представено от галерия  „Сариев”, Правдолюб Иванов ще се включи и в основния съпътстващ проект на изложението VIENNAFAIR – Curated by. В рамките на този проект произведения на Иванов ще бъде представени в галериите Кринцингер (куратор Рене Блок) и Дана Чаркази (куратор Яра Бубнова).

Article
Article
Лесни знамена
Лесни знамена
The Kingdom of Wish and Waste
The Kingdom of Wish and Waste
Една мисъл в друга мисъл
Една мисъл в друга мисъл
Изложба
Изложба "'Отражения от бъдещето"
Правдолюб Иванов
Правдолюб Иванов
Tворба, взела участие във Венецианското биенале
Tворба, взела участие във Венецианското биенале
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!