НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Целият свят засвидетелства своята подкрепа към един от най-известните китайски съвременни артисти - Ай Вейвей (15.05.2011)

Мина повече от месец,  откакто един от най-известните китайски съвременни артисти - Ай Вейвей бе арестуван на пекинското летище минути преди да излети за Хонг Конг. На 3 април той е бил отведен от представители на властите, а малко по-късно полиция е направила обиск на ателието и дома му. Официалното потвърждение за задържането му идва четири дни по-късно, на 7 април.   Официалната версия на китайските власти отрича ареста да е свързан с изкуството на съвременния творец. Твърди се, че Вейвей се разследва за икономически престъпления. Но фактът, че в момента никой не знае къде се намира художника, говори за драстично нарушаване на човешките права. Съмишленици на Вейвей още след ареста изнесоха част творбите му в чужбина. Това се предприе като превантивна мярка срещу евентуалното им конфискуване от властите. Някои от най-известните инсталации на артиста бяха прехвърлени в Лондон, Ню Йорк и Швейцария. Само през тази седмица две нови експозиции на Вейвей бяха открити в Лондон.  Фасадата на прочутия музей „Тейт" бе изписана с гигантски надписи „Освободете Ай". Тъкмо там, в централната зала, продължава да тече и неговата прочута инсталация с порцеланови слънчогледови семки.  

Инсталацията  "Слънчогледови семки" е изложена в британската галерия "Тейт Модърн" от октомври 2010г. Тя представлява огромен килим от над 100 милиона слънчогледови семки, изработени от порцелан. Общото тегло на произведението е 150 тона. Всяка семка е направена на ръка от занаятчии в Югоизточен Китай. В създаването на инсталацията на Ай Вейвей са участвали 1600 души.  

Протести бяха организирани и от страна на няколко правителства – на Германия, Великобритания, САЩ. Редица известни личности призоваха Китай за освобождаване на Вейвей и справедливо правосъдие. Салман Рушди, например разпрати до медиите отворено писмо, а Аниш Капур посвети новата си изложба в Париж на Вейвей. Стотици хиляди хора по света се включиха в десетките петиции за освобождаването му. В Хонг Конг се появиха няколко графита с призиви за освобождаване на артиста, както и огромен надпис „Кой се страхува от Ай Вейвей", препращащ към емблематичната пиеса на Едуард Олби. Във връзка с това,  двама активисти на продемократичната групировка „Monday" бяха задържани. Въпреки стандартното, предвидено от законодателството, наказание за „графити" от глоба до три месеца затвор, в този случай властите настояват за много по-сурова присъда от 10 години зад решетките.  Казусът, свързан с името на 53-годишния художник, скулптор, архитект и филантроп, Ай Вейвей продължава.

150 тона порцеланови слънчогледови семки - инсталация, представена в Тейт, Лондон
150 тона порцеланови слънчогледови семки - инсталация, представена в Тейт, Лондон
Circle of Animal Zodiac Heads - творба на Вейвей
Circle of Animal Zodiac Heads - творба на Вейвей
Circle of Animal Zodiac Heads /2/ - творба на Вейвей
Circle of Animal Zodiac Heads /2/ - творба на Вейвей
Ай Вейвей - Bubbles, Майами, 2008
Ай Вейвей - Bubbles, Майами, 2008
Ай Вейвей
Ай Вейвей
Графит в подкрепа на Ай Вейвей
Графит в подкрепа на Ай Вейвей
Инсталацията на Ай Вейвей - Слънчогледови семки
Инсталацията на Ай Вейвей - Слънчогледови семки
Творба на Ай Вейвей
Творба на Ай Вейвей
Протест
Протест
Протест  /2/
Протест /2/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!