НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Ван Гог ще „оживее” на площад „Трафалгар” в Лондон (30.05.2011)

Картината на Ван Гог „Житно поле с кипариси” ще бъде пресъздадена от истински растения. Необичайното произведение ще бъде издигнато пред Националната галерия, намираща се на площад „Трафалгар”. Известната картина е част от колекцията на галерията, а решението за това начинание е свързано с програмата на Дженерал Eлектрик за намаляване на вредните въглеродни емисии в атмосферата.

Картината на Ван Гог е избрана заради подходящите цветове, които могат да бъдат пресъздадени от истински растения. По този начин на западната стена на галерията ще бъде издигнато огромното „живо” платно, създадено от истински растения. Те ще растат през лятото и есента, като конструкцията ще бъде премахната в края на октомври 2011г. 

Растенията ще бъдат засадени от специалисти от компанията „ANS”, занимаваща се с дизайн и озеленяване. Те ще използват повече от 8 000 растения от 26 разновидности, за да пресъздадат цветовете на картината. Растенията са засадени в специално разграфени модули, като ще растат вертикално в парници, преди да бъдат инсталирани върху структурата.

Картината е създадена през септември 1889 г., по времето, когато Ван Гог е в клиниката за психично болни „Сен Реми”, близо до Арл. Вероятно е нарисувана от първия път, с малки добавки по-късно. Тя е една от трите почти идентични версии на „Житно поле с кипариси”, като за картината, намираща се в музея „Метрополитън” в Ню Йорк, се смята, че е създадена от натура.

Картината е една от най-жизнерадостните картини на Ван Гог, създадени с ярки тонове. Житото в това произведение е почти готово за жътва. В него обаче, той съзира образа на смъртта: „Виждам в жътваря образа на смъртта, в смисъл, че човечността е това, което той ще жъне. Но няма нищо тъжно в смъртта. Тя идва с дневната светлина, когато слънцето е огряло всичко със сноп от златни лъчи”, споделя Ван Гог в кореспонденцията си със своя брат Тео.  Структурата, пресъздаваща платното на Ван Гог,  е част от плана на Дженерал Електрик за „еко въображение”  и цели да накара потребителите да осъзнаят вредите от въглеродния диоксид и да използват енергоефективни продукти.

Изграждането на
Изграждането на "Живата картина" пред Националната галерия
Изграждането на картината
Изграждането на картината "Житно поле с кипариси", посредством 8000 растения
Част от процеса по изграждането на картината
Част от процеса по изграждането на картината "Житно поле с кипариси" 1
Част от процеса по изграждането на картината
Част от процеса по изграждането на картината "Житно поле с кипариси" 2
Част от процеса по изграждането на картината
Част от процеса по изграждането на картината "Житно поле с кипариси" 3
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!