НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Светлин Русев отпразнува 78-ия си рожден ден с изложба на „Шипка” 6. (16.06.2011)
На 14 юни известният български художник, критик и куратор Светлин Русев навърши 78 години. По традиция той отбелязва датата на рождения си ден с откриване на изложба. Тази година художникът изненада почитателите си с нова техника. Познат най-вече като живописец и монументалист, Светлин Русев представя в експозицията на първия етаж на „Шипка” 6 картини от камък.
Идеята за рисунка върху каменна плоча се ражда у Светлин Русев още докато изпълнява стенописите на църквата „Св. Петка” в Рупите. Тогава правел проби за изображенията върху варовикови плочки . Една от тогавашните каменни творби е изложена в ателието-галерия на Светлин Русев на ул. “Врабча”, а друг къс подарил на приятеля си Йордан Радичков.
За настоящата изложба авторът използва мрамор от кариерата на скулптурното селище Илинденци и врачански варовик. Каменните картини, макар и различни като техника, са един обобщаващ щрих в цялостното творчество на Светлин Русев. Характерната лаконичност на автора по отношение на цвета и силната изразителност на линията следват естествено извивките и ръбовете на камъка. Рамката става тясна за произведението, изображението спира до грубата и неравна част на материала. Камъкът, материал неразривно свързан със скулптурата и архитектурата, тук се превръща в „платно” за живописно произведение. Специфичното усещане за монументалност на камъка се допълва от интимността на образите , навявайки усещането за вечност. Това усещане се допълва още повече от атмосферата в залата. Белият мрамор изпъква на фона на черните стени, а произведенията са представени на специални постаменти и витрини.
Тази изложба няма обединяваща тема, това което свързва природните пейзажи с интимните портрети е именно камъка и неговото въздействие. Авторът има идея да продължи и да развие техниката на живопис върху камък. През септември тази година ще представи такава изложба и в Илинденци.
Екипът на Art Price пожелава на художника още много творчески успехи, здраве и вдъхновение!
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!