НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Китайският художник-дисидент Ай Вейвей най-после бе освободен от затвора (24.06.2011)

На 22 юни китайският художник Ай Вейвей най-после бе освободен от затвора след двумесечно задържане под стража. Той не може да напуска жилището си без разрешение, съобщи днес говорителят на външното министерство в Пекин. Той бе освободен заради „добро поведение”, след като е признал вината си и заради изразеното от него желание да изплати укритите данъци, посочват китайските медии. За решението е допринесъл и фактът, че Ай Вейвей страда от хронично заболяване. За него е известно, че има диабет и високо кръвно налягане.

Условното освобождаване на Ай е със срок една година, като през този период той продължава да е обект на следствие и няма право да излиза от дома си без разрешение, посочи говорителят Хун Лей на редовния си брифинг. „Той трябва да се явява при повикване от съда и не трябва да унищожава доказателства“, добави Хун.

53-годишният художник, който създаде дизайна на олимпийския стадион в Пекин, стана неудобен за властите заради безмилостните критики по отношение на управляващата в Китай Комунистическа партия. На 3 април той беше арестуван по обвинение в укриване на данъци.

Самият той съобщи, че вече е освободен и е у дома, но не може да говори за трите месеца, прекарани зад решетката, пише „Дейли Телеграф”. „Аз съм освободен и вече съм у дома”, заяви Ай Вейвей по телефона. „Моля, разберете, че не мога да давам интервюта”, допълни той.

След като бе попитан за това как е бил третиран в затвора,  Вейвей отново се позова на условията за пускането му под гаранция: „Пуснат съм под гаранция за една година и това е всичко, което мога да кажа.”

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън приветства решението на китайските власти да освободят под гаранция артиста-дисидент Ай Вейвей, предаде АФП. “Аштън приветства съобщенията за освобождаването на художника Ай Вейвей, но в същото време изрази съжаление за обстоятелствата около задържането му.”

The New York Times публикува анализ на самото понятие „пускане под гаранция" в Китай. „Гаранция" е превод на китайския термин "qubao houshen" - „техника, използвана от обществените служби по сигурността за прекратяване на спорни дела, които за самите тях не е добре да продължават", обяснява експертът по китайско право А. Коен. „Често в тези случаи е постигнат компромис чрез преговори със заподозрения, както очевидно е в конкретната ситуация".
Известният съвременен творец Аниш Капур, който наскоро отказа да присъства на събитие в Пекин заради задържането на Ай, сподели: „Благодарен съм, че вече е свободен, но мисля, че никой артист не трябва да прави изложби в Китай, докато ситуацията не се изясни напълно".

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че освобождаването на Ай Вейвей е само първата стъпка. „Обвиненията срещу него трябва да бъдат обяснени по възможно най-прозрачен за обществото начин и в съответствие със закона." 
Творба на Ай Вейвей
Творба на Ай Вейвей
Протест
Протест
Графит в подкрепа на Ай Вейвей
Графит в подкрепа на Ай Вейвей
Circle of Animal ; Zodiac Heads - творба на Вейвей /1/
Circle of Animal ; Zodiac Heads - творба на Вейвей /1/
Circle of Animal ; Zodiac Heads - творба на Вейвей  /2/
Circle of Animal ; Zodiac Heads - творба на Вейвей /2/
150 тона порцеланови слънчогледови семки - инсталация, представена в Тейт, Лондон
150 тона порцеланови слънчогледови семки - инсталация, представена в Тейт, Лондон
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!