НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Българският скулптор Пламен Деянов успя да реализира своя дългогодишен проект „Бронзовата къща” в Хамбург (29.06.2011)

Световноизвестният съвременен скулптор Пламен Деянов е роден в България, но се реализира като творец и става популярен предимно в Западна Европа и САЩ. С проекта си в Хамбург той успява да осъществи своето произведение „Бронзовата къща” на открито, какъвто е и първоначалният замисъл. Тя е издигната в контекста на инициативата на „Изкуство и култура в ХафенСити, Хамбург”. Освен това, тя е част от бъдещата изложба на Деянов в „Kunstverein”, която ще бъде открита през октомври.

Началото на издигането на „Бронзовата къща” бе поставено на 18-ти юни 2011 г., като тя все още не е завършена. Предстои да бъде превърната в една от културните забележителности на града и временен туристически обект, както и платформа за културни събития.

Конструкцията е създадена от 150 отлети бронзови модула, съставящи отворена структура с площ от 40 кв. м. Всеки елемент от „Бронзовата къща” е сам по себе си  скулптура, като отделните елементите са отлети и сглобени ръчно, какъвто е и принципът за създаване на произведение на изкуството според Пламен Деянов. Противно на принципите на „Баухаус”, стоящи в основата на модерната архитектура, при която конструиращите елементи са серийно производство, българският скулптор отдава изключително значение на елементите, специално създадени за неговите произведения. По този начин те биха могли да се разглеждат като скулптурно-архитектурни, предлагащи нова интерпретация не само на съвременното изкуство, но и на архитектурата.

Самият автор не крие, че произведенията му са вдъхновени от „Безкрайната колона”  на „революционера” в медиума на скулптурата през ХХ век – Константин Бранкузи, който също води началото си от държава, намираща се в Източна Европа.

Крайната цел на Пламен Деянов е да реализира своите „Бронзови къщи” в родния си град – Велико Търново. Подготовката за тяхното изпълнение датира от 2006г.,  като по проект трябва да бъдат издигнати пет бронзови къщи на площ от 600 кв. м. По този начин те ще допринесат за движение в културния живот на града, който страда от липса на мащабни културни прояви, свързани със съвременното изкуство в последните десетилетия.  Всяка една от петте „къщи” ще има различно предназначение, като в тях ще бъдат организирани културни мероприятия от различен характер. Според самият автор „те биха могли да бъдат използвани като ателиета на художници, да представят различни изложби, като кино на открито или като библиотека”.

Пламен Деянов е роден през 1970 г., завършва дърворезба в художествената гимназия в Трявна. След това, той е студент в НХА, като през 1992 г. е приет във Виенската академия със специалност скулптура в класа на световноизвестния автор Микеланджело Пистолето (свързан с течението Арте Повера). Деянов специализира архитектура в Лос Анджелис и Токио. Първоначално работи съвместно със Светлана Хегер, но от 2001 г. насам, той работи самостоятелно, като фамилното му име започва да се изписва като „Dejanoff”.

Финансирането на неговите проекти е поето лично от него. Той осъществява това чрез продажбата на своите подготвителни рисунки, по подобие на схемата за финансиране на Кристо и Жан-Клод.

Пламен Деянов
Пламен Деянов
Пламен Деянов 2
Пламен Деянов 2
Проект за Бронзовата къща
Проект за Бронзовата къща
Пламен Деянов представя проекта си за Бронзовата къща
Пламен Деянов представя проекта си за Бронзовата къща
Макет за Бронзовата къща
Макет за Бронзовата къща
Бронзовата къща
Бронзовата къща
Бронзовата къща, Хамбург
Бронзовата къща, Хамбург
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!