НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Обявиха тазгодишните номинации за най-престижната световна награда в областта на изкуството – наградата „Търнър” (Turner Prize) (04.07.2011)

Галерия "Тейт Британ" (Tate Britan) и Международния център за съвременно изкуство BALTIC в Гейтсхед обявиха номинациите за традиционната годишна награда „Търнър” (Turner Prize), която се присъжда на най-добрите британски художници до 50-годишна възраст. В шорт-листа за 2011 г. са Мартин Бойс, Карла Блек, Хилари Ллойд и Джордж Шоу, които ще се борят освен за престижната награда и за премията от 25 000 GBP за победителя и по 5 000 GBP за другите номинирани.

Произведенията на четиримата автори ще бъдат представени в изложба, която ще бъде открита на 21 октомври 2011 г. и ще продължи до 8 януари 2012 г. в центъра BALTIC в Гейтсхед. Името на носителя на наградата „Търнър” за 2011 г. ще стане известно на 5 декември. Председател на журито е Пенелопи Къртис - директор на "Тейт Британ", а членове на комисията са Катрина Браун - директор на The Common Guild, Глазгоу, Васиф Кортун от Platform Garanti, Истанбул, Надя Шнайдер - директор на Kunsthaus Glarus и Годфри Уорсдейл - директор на BALTIC Centre for Contemporary Art.

Първият претендент за наградата се казва Мартин Бойс. Той е роден през 1967 г. в Хамилтън, Шотландия. Дипломирал се е от Училището по изкуства в Глазгоу (Glasgow School of Art), където учи от 1990 до 1997 г. Инсталациите и скулптурите на Бойс са вдъхновени от концепциите на модернизма,  като към неговия визуален език той добавя сложен комплекс от форми и текстове. В самостоятелната си изложба A Library of Leaves (2010) в галерия Eva Presenhuber, Цюрих, скулпторът представи творби, които бяха олицетворение на неговата почит към авторските мебели на френския скулптор, архитект и дизайнер Жан Пруве (Jean Prouvé,1901-1984).

Втората претендентка за тазгодишната награда „Търнър” е художничката Карла Блек. Тя също е от Шотландия – родена е през 1972 г. в Александрия и също е завършила Училището по изкуства в Глазгоу (Glasgow School of Art). Номинацията за наградата „Търнър” идва след самостоятелната й изложба в берлинската галерия Capitain Petzel (2010), която впечатлява журито с иновативното отношение към скулптурата като жанр и способността на авторката да създава творби, използвайки материали като картон, гел, вазелин, сенки за очи, лак за нокти и др.

Третият претендент, Хилъри Лойд е родена през 1964 г. в Халифакс и е завършила Newcastle upon Tyne Polytechnic през 1987 г. Пътят й към номинирането за престижната премия минава през самостоятелната й изложба, съставена от пет мащабни инсталации в Raven Row (2010), Лондон. Смятана е за една от най-смелите авторки в областта на видео арт в британската столица. Нейните визуални колажи изследват връзките между кинетичната, звуковата и скулптурната форма в контекста на градската среда.

Джордж Шоу е роден в Ковънтри през 1966 г. Завършил е Sheffield Polytechnic през 1992 г. и Royal College of Art в Лондон през 1998 г. Той е известен с интереса си към градския пейзаж, в който обаче отсъства човека, а се усеща неговото индиректно присъствие. Художникът използва специфична живописна техника, в чиято основа са емайловите бои Humbrol, които придават на иначе реалистичните му творби особен „индустриален” колорит. На изложбата в Гейтсхед той ще бъде представен с творбата Poet’s Day (2005-6).

Наградата „Търнър” е създадена през 1984 г. по идея на организацията "Покровители на новото изкуство" (Patrons of New Art, 1982 г.) в сътрудничество с галерия „Тейт”. Премията е наречена на името на големия британски художник Джоузеф Уилям Търнър (1775-1851), който също имал идея да учреди награда за млади художници.

Водещата функция на наградата, която се връчва ежегодно,  е да отбелязва новите събития в света на съвременното изкуство и да ги популяризира сред обществото.

С времето Turner Prize се налага като една от най-авторитетните световни награди за изобразително изкуство, макар всяка година да има редица противоречиви отзиви за някои от номинираните творби. Сред лауреатите на наградата са Джилбърт и Джордж през 1986, Тони Крейг - 1989, индийският скулптор Аниш Капур - 1991, Антъни Гормли - 1994, Деймиън Хърст - 1995, Крис Офили - 1998, Грейсън Пери  – 2003, Сюзън Филипс  - 2010 и др.

George Shaw
George Shaw
Help Is Not Appealing, 2010, shows the sly allusions to the body, painting and sculpture in Karla Black’s work
Help Is Not Appealing, 2010, shows the sly allusions to the body, painting and sculpture in Karla Black’s work
Hilary Lloyd - Trousers, 2010.
Hilary Lloyd - Trousers, 2010.
Кarla Бlack - Forget About Faces, 2008
Кarla Бlack - Forget About Faces, 2008
Кarla black - Мade to Wait
Кarla black - Мade to Wait
Karla Black - Pleaser,  2009
Karla Black - Pleaser, 2009
Karla Black - Unpreventable Within,  2009
Karla Black - Unpreventable Within, 2009
Martin Boyce - Into This Shadow
Martin Boyce - Into This Shadow
Martin Boyce - Broken Branches and Flyovers, 2007.
Martin Boyce - Broken Branches and Flyovers, 2007.
Martin Boyce - Installation view, 2007
Martin Boyce - Installation view, 2007
Martin Boyce - Out Of This Sun
Martin Boyce - Out Of This Sun
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!