НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сай Туомбли, титанът на модерното изкуство почина на 83-годишна възраст (07.07.2011)

Сай Туомбли, един от най-прочутите американски художници, известен с големите си по размер абстрактни платна, почина на 5-ти юли в Рим след тежка и продължителна битка с рака. Той става известен с произведенията, си в които прилага калиграфия, графити, драсканици и необичайни материали. Неговите картини са едни от най-скъпо продаваните при различни аукциони, достигащи цени от милиони долари.

Сай Туомбли е роден  през 1928 г., учи в Бостън, Ню Йорк и Северна Каролина. Смятан е  за представител на абстрактния експресионизъм и минимализма, като името му се свързва с това на Джаспър Джоунс и Робърт Раушенбърг. Той често подлага на изпитание категориите, с които неговото изкуство се асоциира и се превръща в един от най-влиятелните художници от втората половина на ХХ век.

 Въпреки, че е роден в Америка, Туомбли прекарва по-голямата част от живота си в Италия, на която е посветена една от последните изложби в които участва. Винаги е странял от медийното внимание, като рядко дава интервюта и споделя малко за личния си живот. Въпреки това, произведенията му са изложени в едни от най-прочутите галерии и музеи в света.

През 2010 година Туомбли беше поканен да изрисува тавана на Лувъра в Париж. Той е първият творец,  на когото е оказана такава чест след Жорж Брак през 1950-те.  За това свое произведение избира наситено синия цвят, асоцииращ се с небесните висини, който „пробива” с дискове, между които възвеличава имената на прочутите древногръцки скулптори.  „Превръщам в нещо ново старата епоха”, споделя художникът за необичайния избор от цветове, които прилага към тези фрески.

Сай Туомбли, който има галерия, носеща неговото име в музея на колекция „Менил” в Хюстън, е спечелил множество награди през живота си, измежду които „Рицар на френския легион”,   присъдена при откриването на фреските в Лувъра.  Той печели най-високата и престижна награда на Япония през 1998 г. – „Имперски президиум” (Praemium Imperiale), връчвана за постижения в области, които не са покрити от Нобеловата награда. През 2001 г. става носител и на най-престижната награда за съвременно изкуство – „Златен лъв” от Венецианското биенале.

 

Произведение на Сай Туомбли
Произведение на Сай Туомбли
Произведения на Сай Туомбли (Изложба в галерия Гагосиан, Рим, 2007)
Произведения на Сай Туомбли (Изложба в галерия Гагосиан, Рим, 2007)
Сай Туомбли
Сай Туомбли
Сай Туомбли - Рози
Сай Туомбли - Рози
Сай Туомбли пред своето произведение в Лувърa
Сай Туомбли пред своето произведение в Лувърa
Сай Туомбли -Таванът на Лувъра
Сай Туомбли -Таванът на Лувъра
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!