НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Лувърът отказа да предостави „Джокондата” за изложба в Италия (12.07.2011)

От парижкия музей "Лувър" отхвърлиха молба от страна на властите в град Флоренция за временно предоставяне на "Джокондата" в галерия „Уфици” в италианския град, съобщава ИТАР-ТАСС.

Властите във Флоренция настояха Лувъра да им предостави прочутата картина от Леонардо да Винчи за изложба през 2013 г., когато ще се навършат 100 години от последната "визита" на "Мона Лиза" на Апенинския полуостров, съобщи Франс прес.

Призивът, отправен в интернет, дошъл от италианско историческо дружество и получил подкрепата на властите във Флоренция.

Широко разпространено мнение е, че на най-известната картина на всички времена е изобразена Лиза Герардини, съпруга на търговеца Франческо дел Джокондо. Леонардо работи над портрета през 1503 година, след което заминава от Флоренция за Милано, където окончателно завършва своето безсмъртно творение. След това по покана на крал Франциск I отпътува за Франция, като взима и картината със себе си. „Мона Лиза” прави огромно впечатление на френския суверен и той я взима за своя замък Фонтебльо. Впоследствие ''Джокондата” попада в Лувъра, после във Версай, за кратко време се намира в парижкия дворец Тюйлери, а в началото на 19 век заема своето постоянно място в Лувъра.
През август 1911 година портретът изчезва от музея. Оказва се, че "Джокондата” е открадната от Винченцо Перуджа,
който решава да я върне в родината й. Похитителят е задържан във Флоренция, а италианските власти устройват изложения в музеите във Флоренция, Рим и Милано, след което я връщат обратно в Лувъра.
По време на Втората световна война шедьовърът е изнесен от Лувъра и скрит в провинцията, като многократно е местен от тайник в тайник.
През 1956 година "Джокондата” е изправена пред ново изпитание: младият боливиец Уго Унгаза Вилегас в пристъп на необяснима злоба хвърля камък по картината и поврежда левия лакът на флорентинката. Именно след
този инцидент портретът е сложен зад специално бронирано стъкло.
"Мона Лиза” два пъти е напускала Лувъра: първия път в началото на 1960 година е изложена в  САЩ, а през 1970 година - в Токио и Москва, където събира милиони арт любители.

Въпреки отказа, италианските власти не смятат въпроса за приключен и обявиха, че ще продължат активно да работят за връщането на картината.

Целта е през следващите няколко месеца да бъде направена подписка с 500 000 подписа и да се убеди италианския парламент да подкрепи кампанията, насочена срещу Лувъра и френското министерство на културата и комуникациите.

Мона Лиза
Мона Лиза
Лувър  /1/
Лувър /1/
Лувър  /2/
Лувър /2/
Галерия Уфици, Флоренция /1/
Галерия Уфици, Флоренция /1/
Галерия Уфици, Флоренция  /2/
Галерия Уфици, Флоренция /2/
Галерия Уфици, Флоренция  /3/
Галерия Уфици, Флоренция /3/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!