НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Хелзинки ще бъде построен нов арт парк, посветен на финландския дизайнер Тапио Виркала (12.07.2011)

Това лято в Хелзинки ще започне конструкцията на ново публично пространство, посветено на един от най-прочутите финландски  дизайнери Тапио Виркала. Арт паркът е проектиран от американския авангарден театрален режисьор Робърт Уилсън и се очаква той да бъде завършен до 2012 г. Това е и годината, в която финландската столица ще бъде обявена за световна столица на дизайна.

Робърт Уилсън планира да създаде правоъгълен парк, чиято централна част ще бъде обособена от девет еднакви по размер полета, разделени с храсти. Всяко едно поле ще отговаря на предназначението на част от дома. По този начин, например в една част ще се намира малка камина, обградена от камъни, които ще имат функцията на места за сядане и отдих. Паркът ще бъде осветен от големи светещи кутии, вградени в земята и от по-малки,  направени от обикновени подови лампи.

Паркът ще бъде изграден в чест на прочутия  дизайнер и скулптор Тапио Виркала (1915 – 1985 г.). Той е известен със своята работа за едни от най-известните компании за сервизи и прибори за хранене – „Rosenthal” и „Iittala”. Той е дизайнера, допринесъл за  облика на финландската марка от 1955 г. През целия си живот Виркала създава множество произведения на дизайна, както и бижута, скулптури и мебели за масова продукция. Едно от неговите най-известни и емблематични произведения е бутилката на водка „Финландия” (1970 – 2000). В по-голямата част от своите произведения Виркала е вдъхновен от леда – като природна стихия и като временна и неповторима форма.

Дъщерята на прочутия дизайнер – Мария, е тази, която представи Финландия на Венецианското биенале от 2007 г. По нейна инициатива именно проектът за създаването арт парк в чест на баща й е връчен  на Робърт Уилсън.

 Паркът ще бъде изграден в един от кварталите на Хелзинки, в който и до ден днешен има множество керамични и дизайнерски ателиета. В близост до него се намира и Университет за дизайн и архитектура, известен като „Taik”.  Уеб камера, обновявана на всеки час,  ще проследява цялостното конструиране на парка.

Проект за новия арт парк в Хелзинки
Проект за новия арт парк в Хелзинки
Робърт Уилсън
Робърт Уилсън
Тапио Виркала
Тапио Виркала
Тапио Виркала - Ваза
Тапио Виркала - Ваза
Тапио Виркала - Комплект за чай
Тапио Виркала - Комплект за чай
Тапио Виркала - Серия Ultima
Тапио Виркала - Серия Ultima
Тапио Виркала - Серия Ultima (чаши)
Тапио Виркала - Серия Ultima (чаши)
Тапио Виркала - Скулптура от шперплат
Тапио Виркала - Скулптура от шперплат
Тапио Виркала - Чиния
Тапио Виркала - Чиния
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!