НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Огромна статуя на поп иконата Мерилин Монро бе издигната в Чикаго (18.07.2011)

В Чикаго се появи впечатляваща статуя на поп иконата Мерилин Монро с огромни размери.  7-метровата  статуя, изработена от неръждаема стомана и алуминий и тегло 15, 5 тона, беше издигната  край сградата на съда, съобщи Chicago Now.  Огромната скулптура носи наименованието – „Мерилин завинаги”. В основата на композицията е прочутият кадър от филма на Били Уайлдър "Проклетите седем години". В него Монро е заснета над решетката на вентилационната система на нюйоркското метро с вдигната от въздуха долна част на бялата й рокля. Статуята е сглобена на части като първо пред чикагския съд се е появила само долната част, но бдителните жители на момента разконспирирали творението. Тялото на звездата също е било сглобено, но главата й остава  скрита в бяло-червено-синя материя. В целия си блясък статуята бе показана едва на 15 юли  /петък/,  когато беше свалена покриващата  материя. Монументът на холивудската дива ще остане в Чикаго до пролетта на 2012 г. Автор на статуята е американският скулптор Стюарт Джонсън. Роклята, с която е Монро на прочутия кадър от филма "Проклетите седем години", неотдавна беше продадена на търг за рекордната сума от 4,6 милиона долара.

Норма Джийн, по-късно станала известна като Мерилин Монро,  е една от най-популярните американски актриси на всички времена. Тя умира преди почти 50 години, но поп културата до ден днешен продължава да копира нейния имидж.

Изпълнители от ранга на Мадона, Лейди Гага и Линдзи Лоран имитират стила на Мерилин Монро, а безброй много книги продължават да излизат, свързани с живота, творчеството и смъртта на легендарната актриса,  дори и след края на живота й през 1962 г.

Колекционерите по света плащат милиони долари, за да се сдобият с вещи, носени или ползвани от актрисата. Типичен пример е търгът на Christie's в Ню Йорк през 1999 г., на който бе изложена известната рокля, с която актрисата е била облечена по време на рождения ден на президента Джон Ф. Кенеди, когато го е поздравила с песен през 1962 г. Роклята бе продадена за 1,2 млн. долара.

Новият й собственик е колекционер, който твърди, че притежава „лъвския пай“ от вещите на звездата. В това число и някои от най-известните й рокли (включително и червената дреха от филма „Джентълмените предпочитат блондинки“ от 1953 г.).

Инвестиционният банкер и колекционер Дейвид Робъртс още помни първата вещ на Мерилин Монро, с която се сдобива в Лондон през 1991 г. „Става дума за банския й от филма „Няма по-добър бизнес от шоу бизнеса“. Хората бяха пощурели за тази дреха, отдавна нищо нейно не се беше появявало на пазара.“

Тогава той купува банския за 15 хил. паунда и неговата колекция започва от тук. Следва червената рокля от „Джентълмените предпочитат блондинки“, с която се сдобива срещу 18 хил. паунда. Днес обаче,  според него цената на тази дреха многократно надхвърля тогавашната сума.

Независимо, че днес колекционерите се надпреварват да плащат хиляди, а понякога и милиони за нейните вещи, самата актриса била доста скромна. Въпреки,  че днес домът и вещите й се оценяват на милиони долари, актрисата умира, потънала в дългове в размер на 400 хил. долара.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!