НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-значимото немско ренесансово произведение "Мадоната на семейство Майер" (Дармщадската Мадона) на Ханс Холбайн Младия бе купено за рекордна сума - над 70 млн. долара (20.07.2011)

Германският милиардер, колекционер и меценат Райнхолд Вюрт е платил за картината "Мадоната на семейство Майер" (Дармщадската Мадона) на Ханс Холбайн Младия над 70 млн. долара, съобщи местният вестник Rhenische Post. 

Дармщадската Мадона е картина на Ханс Холбайн, който е живял между 1497 и 1543 г. Платното е нарисувано през 1526 г. в Базел и се счита за един от най-големите шедьоври на Северния ренесанс. Картината смесва влиянията на италианската ренесансова линия в живописта с елементи на холандското портретно майсторство. На картината е изобразен кметът на Базел - Якоб Майер цум Хазен с неговата вече починала съпруга, с настоящата му жена и дъщеря му, групирани около възкачената на трона Мария с малкия Исус. Иконографското значение на останалите персонажи засега не е известно.

Платното е една от най-значимите ренесансови творби в Германия и е изложено в Щеделския музей на Франкфурт. Заради споразумение между продавача и купувача точната сума на сделката не е оповестена. Според експерти обаче,  това е най-високата цена платена в Германия за творба на художник от времето на Ренесанса. Картината ще остане достъпна за обществото и след продажбата.

При продажбата, интерес към Дармщадската Мадона заяви и консорциум около Щеделски художествен институт във Франкфурт.  Предложената от Р.  Вюрт цена обаче,  бе по-висока. Досегашният собственик на картината  - аристократично семейство в провинция Хесен, показва картината първоначално в Дармщад, а от 2003 г. до ден днешен платното бе изложено в Щеделския музей.

Според посредника  в сделката арт дилъра  Кристоф Граф Дуглас, това е най-голямата сделка на немския арт пазар, а платното е най-важното от всички, продавани в Германия след Втората световна война. Според Дуглас към картината е бил проявен огромен интерес, включително от музея "Гети" в Лос Анджелис. Германските закони обаче,  не позволяват изнасянето на произведението извън граница. "Ако бяха разрешили картината да напусне Германия, можех да я продам за повече от 140 млн. долара", категорично заявява Дуглас.

Новият  собственик  Райнхолд Вюрт притежава състояние в размер на 7,7 млрд. долара. На 19-годишна възраст той наследява малък семеен бизнес за продажба  на винтове. Вюрт обаче,  развива семейния бизнес до такава степен, че днес компанията му „Wurth Group” има 12,5 млрд. долара продажби годишно. Германският милиардер притежава и дялове в банка и в компания за производство на слънчева енергия. Вюрт е изкарал курс за професионален пилот на самолет, кара мотоциклет Harley Davidson, но неговата най-голяма страст е колекционирането на предмети на изкуството.

 

The Darmstadt Madonna by Holbein the Younger
The Darmstadt Madonna by Holbein the Younger
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!