НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В София ще бъде открита изложба в памет на големия български художник и поет Георги Трифонов (29.07.2011)

На 2 август /вторник/  от 18.00 часа в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде открита изложбата „Завръщане” в памет на големия български художник и поет Георги Трифонов.  Той си отиде от този свят на 4 юни тази година. Галерия „Средец” ще събере творби от различни периоди на Георги Трифонов – живопис, рисунка, графика, стихотворения, като произведенията са притежание на приятелите на автора, подарени или закупени приживе. „Завръщане” е изложба, идеята, за която се ражда спонтанно сред приятелите на Георги Трифонов. Свикнали с неговото мълчаниe, сега те ще оставят картините и стиховете му да говорят вместо него. 
Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешко. Завършва Националната художествена академия в София през 1974 г. 
В годините Георги Трифонов се утвърждава като един от най-ярките и активни представители на съвременното българско изкуство. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, на рисунката, графиката, илюстрацията. Има редица самостоятелни и сборни изложби в чужбина и у нас. Негови творби се съхраняват в НХГ, СГХГ, художествени колекции у нас и в чужбина. По негово предложение през 1993 година е учреден Фондът за поддържане на изкуството към СБХ. Автор е на поетичното слово със седем стихосбирки (сред които - „Утринни събития”, „Безсънен жител”, Нощни графики”, „Графики и думи” със Захари Каменов) и един сценарий.
Носител е на множество престижни награди, като най-скорошното отличие – орден „Св. Св. Кирил и Методий” , получи в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май 2011 година.
Академик Светлин Русев казва по повод творчеството на Георги Трифонов: "Той не се вписваше в общия поток хора на културата и на изкуството. Той беше колкото бохем, толкова беше и самотник."
Изложбата ще продължи до 22 август  2011 г.

картина на Георги Трифонов
картина на Георги Трифонов
Триптих Батак – 1876
Триптих Батак – 1876
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!