НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-новите произведения на прочутия съвременен артист Майк Кели ще бъдат представени в галерия „Gagosian” в Лондон (08.09.2011)

Майк Кели е един от най-влиятелните съвременни художници, като негови произведения са собственост на най-известните музеи за съвременно изкуство в света.  Много често той представя в своето творчество частици от нашето минало, което до преди няколко десетки години е било актуално, но вече никога нe може да се възвърне. Галерия „Gagosian” в Лонодн има честа да представи най-новите произведения на Кели, инспирирани от тематиката за футуристичния град Кандор – родното място на Супермен. Изложбата ще бъде открита на 8-ми септември и ще продължи до 22-ри октомври 2011 г.
Експозицията носи названието „Пропуканата крепост на уединението” (Exploded Fortress of Solitude) и представя големи по размер скулптурни обекти, инсталации и видеоарт, вдъхновени от града от комиксите за Супермен – Кандор. Станали популярни през първата половина на века, Супермен не олицетворява единствено икономическата мощ на САЩ, но и независимостта и силата на човешкия дух, която тематика можем да срещнем също в произведенията на Фридрих Ницше и проблема за свръхчовешкото.
В комиксите за Супермен се разказва за приключенията на извънземно същество, което е изпратено на Земята като бебе, за да избегне разрушението на неговата планета Крайптън. Оказва се обаче, че неговото родно място Кандор не е разрушено, а смалено до размерите на бутилка. Супермен спасява града и го съхранява в буркан в неговото светилище – „Крепост на уединението”. В продължение на четвърт век градът оцелява под закрилата на Супермен, но в същото време той е свидетелство за безвъзвратно изгубеното минало, което винаги е част от нашето настояще и бъдеще.
Избирайки само двадесет различни погледа от многобройните изображения на града, представен двуизмерно на страниците на комиксите, Майк Кели създава огромни триизмерни варианти на фантастичния град. Той експериментира с формалните качества на скулптурата и нейните неприсъщи стойности, като прозрачност, която той  постига чрез използването на отливки от оцветена смола. Всички скулптури са поставени в цветни стъклени бутилки и са осветени като реликварии. По този начин Кели поставя миниатюрния град в съвсем различен контекст, променяйки неговите размери, структура и характер.
Майк Кели е роден в Детройт през 1954 г. но живее и работи в Лос Анжелис. Едни от последните му самостоятелни изложби са се състояли в най-престижните галерии и музеи по света като Тейт Ливърпул, парижкия Лувър, музея „Лудвиг” във Виена и други.

Mike Kelley
Mike Kelley
Mike Kelley - City
Mike Kelley - City
Mike Kelley - Kandors
Mike Kelley - Kandors
Mike Kelley - Extracurricular Activity &  Superman Recites
Mike Kelley - Extracurricular Activity & Superman Recites
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!