Основни данни
Никола Манев (1940)


Никола Стефанов МАНЕВ е български художник, живописец.

 Често може да се прочете в българските медии, че Никола Манев е "световноизвестен" макар че в нито една световноизвестна галерия не са чували името му. Картините си Никола Манев показва предимно в кафенета и кръчмите в Париж. Това са полу-космични, полу-фантастични композиции, нарисувани предимно с червени, жълти и оранжеви цветове. Подобно на цветни хапчета, с които уж се отслабва или се качва полова мощ, но са далече от медицината и истинското здраве, картините на Никола Манев имат широка популярност  в България и малко други качества.

Никола Манев е роден на 28.VIII.1940 в Чирпан. Завършва (1959) Художествената гимназия в София и живопис във Франция. Живее и работи в Париж.
Създава редица поредици от картини: "Легенди" (1974), "Вкаменената гора"  "Градове на бъдещето" (1977), "Генезис" (1978), "Пространство и време" и др. Урежда много самостоятелни изложби у нас.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!