Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Nikola Manev (1940)


Никола Стефанов МАНЕВ е български художник, живописец.

 Често може да се прочете в българските медии, че Никола Манев е "световноизвестен" макар че в нито една световноизвестна галерия не са чували името му. Картините си Никола Манев показва предимно в кафенета и кръчмите в Париж. Това са полу-космични, полу-фантастични композиции, нарисувани предимно с червени, жълти и оранжеви цветове. Подобно на цветни хапчета, с които уж се отслабва или се качва полова мощ, но са далече от медицината и истинското здраве, картините на Никола Манев имат широка популярност  в България и малко други качества.

Никола Манев е роден на 28.VIII.1940 в Чирпан. Завършва (1959) Художествената гимназия в София и живопис във Франция. Живее и работи в Париж.
Създава редица поредици от картини: "Легенди" (1974), "Вкаменената гора"  "Градове на бъдещето" (1977), "Генезис" (1978), "Пространство и време" и др. Урежда много самостоятелни изложби у нас.
 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!