Основни данни
Емил Миразчиев (1960)


Eмил Миразчиев е български авангардист, художник и куратор на съвременни изложби. Един от създателите на пловдивската авангардна група „Ръб” (1990-1996), управител на сдружение „Изкуството днес”, което управлява и стопанисва първата българска галерия строго насочената към съвременното изкуство, пловдивската Баня Старинна.
Eмил Миразчиев е роден в Пловдив през 1960. Завършва Графика в Художествената акавемия през 1986. Специализира графични техники в Лайпциг, после се връща в Пловдив, където взима участие в първите авангардистки прояви в града.
Известно време работи графика, после се насочва към съвременните форми – инсталация, видео.
Неговата видеоинсталация „Да разлаем кучетата” бе откупена от Музея за модерно изкуство Прага.
Емил Миразчиев има множество награди за графика, работа върху хартия. Като куратор нашумя с изложбата „20 години по-късно”, по повод 20 годишнината от 10 ноември 2009. Емил Миразчиев обяви, че чешкият художник Давид Черни ще дойде да покаже част от инсталацията си BG-WC в Пловдив. Това предизвика серия от политически реакции, а премиерът Бойко Борисов поиска среща с Черни. В крайна сметка Черни не дойде и никой не разбра дали Миразчиев казва истината.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!