Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Jara Bubnova (1961)


Jara Bubnova

Яра Бубнова е български изкуствовед от руски произход, ръководител на Института за съвременно изкуство ИСИ.
Ярослава Бубнова е родена през 1961 /според някои източници 1957/ в Съветския съюз. Завършва История и теория на изкуството в Московския университет в СССР.
Пристига в България в началото на 80-те години и работи в Националната галерия за чуждестранно изкуство НГЧИ от нейното откриване през 1985. Концентрира се върху съвременното изкуство. През 1992 тя помага на изкуствоведа Лъчезар Бояджиев за първото българско участие на Международното биенале на съвременното изкуство в Истанбул.  Яра Бубнова преподава в Нов български университет и СУ „Св. Климент Охридски”. Първата изложба, която организира е „В търсене на отражението” през 1994 в Пловдив. През 2007 става куратор на част от Второто Московско Биенале.
Яра Бубнова е смятана за основен притегателен център на ИСИ. Това е единствената арт група в България, а може би и в света, оцеляла повече от 15 години. Мнозина смятат, че зад оцеляването на група стои  личността и характера на Яра Бубнова. През 2009 година тя има реализирани три мащабни изложби като куратор: на Второто московското биенале - проект “История в сегашно време”; изложба, с която се откри нов музей във Виена - “От кога не сме се виждали” с участието на австрийски художници; изложба в Музея за модерно изкуство в Дуисбург - “+2 – съвременно българско и румънско изкуство”.

виж още: Яра Бубнова показва източно европейско изкуство в Лондон
 

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!