Home >> ArtPedia >> Details
Main data
National Art Gallery; NHG


National Art Gallery; NHG

Националната художествена галерия помещава в бившия царски дворец на пл. Батемберг. Колекцията Средновековно изкуство, която също е собственост на НХГ е изложена в Криптата на храм-паметник "Александър Невски". Истинското име на НХГ всъщност е Национален музей на българското изобразително изкуство, макар никой да не го ползва.

Сградата на бившия царски дворец галерията дели с  Националния етнографски музей.

НХГ е създадена ПМС от  24 ноември 1948 година като приемник на Софийската градска художествена галерия, от която получава доста от експонатите си. Настанява се в Двореца  през 1952 г.

НХГ има десетки хранилища, някои от които - в бившия партиен дом. Никой още не знае какво точно съхранява музеят, тъй като много произведения мухлясват по време на наводнение през 2002. Постоянната експозиция на НХГ представя около 100 от най-известните имена на българското изкуство. Те са разделени по хронологичен ред като живописта се намира на втория етаж, а скулптурата - на третия. От всеки автор са показани 2, максимум 3 произведения, което прави невъзможно създаването на реално усещане за нашите художници и тяхната стойност. Общо 150 живописни произведения са показани тук, което, според мнозина е смешно число за представянето на което и да е национално изкуство.

Повече от 20 години НХГ не получава пари за откупки и от нейната колекция отсъстват две поколения наши творци. Друг проблем на музея е, че голяма част от колекцията е събирана от Общи художествени изложби ОХИ след Девети септември 1944. През този период общите изложби са насочени към теми, посветени на социалистическата победа и реализма. Така НХГ е принудена да откупува плакатни и определено не най-ценните произведения от много от нашите автори, работили в този период. Освен, че няма пари за откупки, НХГ няма право да търгува със свои творби. По този начин тя не може да се отърве от не толкова ценните платна и да се снабди с други.

През 2009 бе прието Постановление, според което, след ревизия, галерията ще може най-после да продава свои картини на търг. Ревизията още тече.

Криптата - или колекцията Средновековно изкуство към Н ХГ от друга страна е един от най-посещаваните и добри български музеи. Тя притежава някои от най-ценните наши икони, които са подходящо изложени. Криптата в действителност носи повече приходи на НХГ от билети отколкото централните й салони. 

Директори на НХГ: Преслав Кършовски /1950-1957/ - първи директор.

Светлин Русев,

а след 10 ноември 1989 - Стоян Стоянов-Течи, Ружа Маринска, Борис Данаилов

 

 

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!