Home >> ArtPedia >> Details
Main data
National Gallery for Foreign Art


National Gallery for Foreign Art

Националната галерия за чуждестранно изкуство е институция, каквато няма в нито една държава. По настояще България е единствената страна, която разделя изкуството на българско и чуждестранно чрез своите институции. В Лувъра и в Националната галерия в Лондон човек може да намери изкуство от целия свят.

Галерията е създадена  на 5 ноември 1985 г. по идея на Светлин Русев, писателя Богомил Райнов и Людмила Живкова. За организаринето на музейна сбирка са ангажирани  наши агенти, разузнавачи и дипломати от 80-те са ангажирани в издирването на произведения на изкуството. /В. "Труд" - поредица-разследване на Димитър Статков/

Според изкуствоведката Бисера Йосифова, там се е намирало единственият оригинал на Роден, който България някога е имала - изображение на ръка. Прозведението обаче е изчезнало след 10 ноември 1989 и още не е намерено.

Галерията се гордее с произведения на Гюстав Курбе, Ван Дайк, Паскин и пр. Още при създаването на галерията в края на 80-те започва скандал около похарчените средства за нейната колекция, които не отговарят на качеството. В затвора влиза тогавашния министър на външните работи Живко Иванов, а други са разследвани от властта. Малко след това идва 10 ноември 1989, властта е сменена, а разследването е предотвратено. 

 Галерията се помещава в  бившата печатница на София, конструрирана от  Фридрих Швамбергер. Тя реконструирана и превърната в галерия от един от най-талантливите наши архитекти Никола Николов.

Разположена е на четири етажа в 19 зали с обща експозиционна площ около 3 200 кв. метра.

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!