Основни данни
ОХИ (Обща художествена изложба)


ОБЩА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА (ОХИ) - масова изложба с творби от  български художници (живописци, графици, скулптори, членове на СБХ). Разпространена по времето на социализма, когато целта е художниците да участват в соцпропагандата.  Обикновено има зададена тема, свързана най-често със социалистическия строй, работническата класа и други клишета на времето. Голяма част от музеите в страната по времето на социализма купуват картините си от ОХИ , поради което техните колекции не представят достоверно изкуството на авторите и ритъмът на поколенията. Те носят сивота и общо хорово звучене. За участие в ОХИ представените от авторите творби се подбират от жури;


Първа ОХИ е организирана към Първото пловдивско изложение през 1892 г. Характер на ОХИ имат първите изложби на Дружеството за поддържане на изкуството в България (основано в 1893, по-късно преименувано Дружество на художниците в Бьлгария), организирани в 1894, 1897, 1898, 1899 и 1900.


По-късно всички дружества на художници в България организират експозиции /предимно на своите членове/, които в действителност представляват Общи художествени изложби. Много от тях са в големи галерии в чужбина /Париж, Чикаго, Лондон – организирани от Съюз на южнославянските художници Лада/ и имат за цел да представят българското изобразително изкуство.
 

ОХИ се уреждат и по повод 10 годишнината /1906/ и 25-годишнината /1921/ от откриването на Рисувалното училище в София. След 10 ноември, по случай 100 и 110 годишнината на Рисувалното училище – вече Национална художествена академия – също са показани такива гигантски експозиции, но те спират да се наричат ОХИ.
След 9 септемри 1944 ОХИ стават приоритет на Съюза на българските художници – СБХ. В повечето случаи те са със зададени от партията теми – творбите трябва да са посветени на 8ия конгрес на БКП, на 30-годишнината от 9 септември, 60 години ВОСР и т.н. През 70-те години на 20ти век ОХИ се организират от местните СБХ-та във всички градски галерии, Темите продължават да са строго подлрани – „Човекът и трудът”, „Подвиг, признателност, дружба”, „Чавлдар”, „Ястребино”, „Художникът и мирът”. Промъкват се и по-свободни заглавия – „Акварел”, „Шумен” и т.н. Много секции към СБХ също организират свои ОХИ – Графика, Дизайн, Склптура на открито и т.н.

Организират се и ОХИ по видове и жанрове: "Дизайн” в София и Сливен, "Живопис", "Карикатура", "Керамика", "Малка пластика", "Малка пластика и рисунка" в София, "Пейзаж" във Видин, "Портрет" в Пазарджик, "Приложна графика" в София, "Пейзаж" във Видин, "Портрет" в Пазарджик, "Приложна графика" в София, и др. ОХИ.
 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!