НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Заха Хадид спечели за втора поредна година най-престижната британска награда за архитектура „RIBA Stirling” (05.10.2011)

 

Кралският институт на британските архитекти (Royal Institute of British Architects) – RIBA обяви, че за носител на тазгодишната награда „RIBA Stirling”  е избрана Заха Хадид . Архитектката с иракски произход, но живееща в Лондон, печели престижния приз за втора поредна година. Стойността на наградата се равнява на 20,000 британски лири.

още >>
Мащабна ретроспектива на перформънс артиста Марина Абрамович ще бъде представена в Център за съвременна култура „Гараж” в Москва (04.10.2011)
 
Московският център за съвременна култура „Гараж” ще представи в периода от 8-ми октомври до 4-ти декември първата мащабна ретроспективна изложба на пионера в перформънса – Марина Абрамович. Изложбата „Марина Абрамович: Артистът е присъствие” (     Marina Abramović: The Artist is Present) е курирана от Клаус Бизенбах (Klaus Biesenbach), текущият директор на галерията за съвременно изкуство в Ню Йорк „MoMA PS1” и главен куратор на МоМА.
още >>
“Frieze Art Fair” – водещото лондонско изложение за съвременно изкуство, ще се проведе в периода 13 – 16-ти октомври (04.10.2011)

 

За девети пореден път “Frieze Art Fair” ще се проведе в лондонския „Regent's Park”,  обещавайки на посетителите си да им представи най-интригуващото от съвременното изкуство. Организатори на събитието отново са издателите на „Frieze magazine” – Аманда Шарп и Матю Слотовър. Тази година те са възложили временния архитектурен проект на изложението на лондонското архитектско студио „Carmody Groarke”.

още >>
Уникална изложба на мозайки от Равена бе открита в Централната баня в София (04.10.2011)
 
Изложба от копия на уникалните антични мозайки от град Равена беше открита в Централната баня в София по повод годишнината от основаването на съвременна Италия. Представената колекция, собственост на община Равена, е създадена в началото на 50-те години. Изработването на мозайките по специална технология ги доближава максимално до оригиналите, които са сред паметниците на културата под закрилата на ЮНЕСКО.
още >>
Тази година България за пръв път може да се похвали с участие на един от най-престижните международни форуми в областта на дизайна – Vienna Design Week (03.10.2011)
 
Vienna Design Week е един от най-престижните международни фестивали в областта на дизайна. Той се провежда на многобройни места във Виена. Любопитното тази година е, че за пръв път във форума ще вземат участие български дизайнери. Изложбата със заглавие: “Има ли го или го няма: Български продуктов дизайн сега”  представя 12 български дизайнери на възраст между 27 и 58 години.
още >>
Известната художничка Магда Абазова почина днес сутринта (02.10.2011)

 

Наричана „Аристократът на българската живопис”  Магда Абазова  ни напусна на 2 октомври на 88-годишна възраст .  Картините й са създадени с маниер на изтънченост и висока естетическа култура . Дори най-абстрактните творби на Магда Абазова са ясно разбрани и обичани както от критиците, така и от публиката. Всички са "уловени" от  настроението на картината. Нейните произведения съчетават модернизъм и пластичност, сдържаност и естетизъм.

още >>
Есенният търг на „Сотбис” в Хонконг се очаква да надхвърли продажби от 350 милиона щатски долара (30.09.2011)
 
Един от най-крупните аукциони на Сотбис ще се състои в Хонконг. В шест поредни дни ще бъдат предложени на вниманието на ценителите над 3,400 изящни произведения в осем категории. Търговете ще бъдат проведени в периода от 1-ви до 6-ти октомври, а публиката ще може да се запознае отблизо с произведенията от 1-ви до 5-ти октомври 2011 г.
още >>
Музеят на модерното изкуство – MoMA, в Ню Йорк представя най-голямата и пълна колекция от творби на Вилем де Кунинг – един от бащите на абстрактния експресионизъм (29.09.2011)

 

В Музея на модерното изкуство MoMA, в Ню Йорк беше открита изложбата de Kooning: A Retrospective,  посветена на световноизвестния холандски художник и скулптор Вилем де Кунинг. Това е най-голямата и пълна експозиция от произведения на твореца, считан за един от водещите представители на американското направление - „абстрактен експресионизъм”.

още >>
Творба на Винсент Ван Гог, принадлежала на Елизабет Тейлър, ще бъде предложена на търг догодина на първоначална цена от 7 млн. паунда (29.09.2011)

Афинитетът  на Елизабет Тейлър към бижутата е пословичен, но малцина знаят, че актрисата е притежавала картина на Ван Гог, която днес, след смъртта на звездата, може да бъде продадена за 7 млн. паунда.

още >>
Уникална колекция от произведения на класиците на фламандското изкуство е представена в Амстердам (29.09.2011)
 
В Изложбения център Hermitage Amsterdam беше открита изложба с произведения на фламандското изкуство от колекцията на Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. „Рубенс, Ван Дайк и Йорданс. Фламандски художници от Ермитажа” е наименованието на забележителната изложба, представена в холандската столица.
още >>
Дрезденската галерия ще представи изложба, посветена на феномена „Нова предметност” – едно от най-важните течения в изкуството от първата половина на ХХ век (29.09.2011)
 
Тази есен прочутата Дрезденска галерия ще посвети част от залите си на развитието на едно чисто германско направление в изкуството от ХХ век – Новата предметност. То се заражда в отговор на последиците от Първата световна война и се развива главно в Берлин и Дрезден.
още >>
Прочутата колекция „Радев” ще бъде представена за първи път пред публика в „Pallant House Gallery” в Лондон (28.09.2011)

 

Колекцията „Радев”,  кръстена на името на един от нейните собственици – българинът Матей Радев, ще бъде представена пред широката публика. Събитието ще се състои в престижната „Pallant House Gallery” в Лонодн – място, където се съхранява част от най-добрите колекции от модерно британско изкуство. Изложбата ще бъде открита на 1-ви октомври и ще продължи до 22-ри януари 2012 г.

още >>
Изложба в Ню Йорк показва най-известните художници на нашето време в ролята им на бижутери (27.09.2011)

 

Мнозина от художниците не се задоволяват само с това да материализират идеите си посредством платно и четка. Творците често прескачат от една творческа ниша в друга и повечето от тях го правят с лекота.
Дизайнът на бижута е бил любимо хоби за редица артисти. Пикасо, например, е подарявал правени от него брошки и пръстени на любимата си Дора Маар и на Мари-Терез Валтер през 30-те г.

още >>
Неизвестно произведение на Гоя беше открито под един от неговите шедьоври в амстердамския „Райксмузеум” (27.09.2011)

 

Благодарение на иновативен метод беше разкрито неизвестно до този момент произведение на испанския художник Франциско Гоя (1746-1828). То е създадено под прочутия „Портрет на дон Рамон Сатуе”.  Скритият портрет, който със сигурност е рисуван от самия Гоя, е открит благодарение на макрорентгенова флуоресцентна спектроскопия – нова технология, развита от Университета в Антверпен и Делфтския технически университет.

още >>
Най-големият до този момент аукцион за китайско изкуство на „Сотбис” ще се състои на 4-ти октомври в Хонконг (27.09.2011)
 
Повече от 360 произведения, оценени на над 25.6 милиона щатски долара, ще бъдат представени на най-мащабния аукцион за китайско изящно изкуство до този момент в историята на аукционната къща.
още >>
Изложба във Флоренция разкрива връзката между парите и изкуството (26.09.2011)
 
От 23 септември до 22 януари 2012г. столицата на Тоскана – Флоренция,  приема изложба, наречена "Пари и красота". Експозицията разказва за раждането на съвременната банкова система и корените на нашата икономика, а също така и за един от най-плодовитите творчески периоди в изкуството на Европа - Ренесанса.
още >>
Изложба представя творби на 40 художника, номинирани за престижната руска награда за съвременно изкуство - „Кандински” (20.09.2011)
 
В дома на Василий Кандински в руската столица  Москва бе открита изложба, представяща номинираните за Петата награда „Кандински 2011”, която се връчва за постижения в областта на съвременното изкуство. Призът „Кандински” е една от най-големите независими награди за съвременно изкуство в Русия.
още >>
Софийска градска художествена галерия отбелязва 130 години от рождението на един от най-талантливите български художници – Никола Петров (20.09.2011)

 

През настоящата 2011 година се навършват 130 години от рождението на забележителния български художник Никола Петров. Софийската градска художествена галерия ще  отбележи годишнината му с голяма ретроспективна изложба. Откриването ще се състои на 20 септември  /вторник/ от 18  часа. В експозицията ще могат да се видят живописни маслени платна, рисунки, пастели на известния български художник.

още >>
Вчера се състоя дългоочакваното откриване на Музея на социалистическото изкуство в София (20.09.2011)

На 19 септември (понеделник) на официална церемония премиерът Бойко Борисов откри  Музея на социалистическото изкуство в София. В сградата на музея, която се намира на ул. "Лъчезар Станчев" 7 в кв. "Изгрев",  ще бъдат изложени и съхранявани експонати от периода 1944-1989 г.

още >>
Мащабна изложба, посветена на Едгар Дега и балета предстои да бъде открита в „Роял академи” в Лондон (16.09.2011)

 

Една от най-интересните изложби през тази есен ще бъде организирана в сърцето на британската столица. Целта на експозицията в „Роял академи” е да представи едни от най-значимите произведения на изкуството на ХХ век  и да концентрира вниманието на куратори, критици и публика върху теоретични проблеми,  свързани с развитието на изкуството.

още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!