НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Намериха откраднати платна на Пабло Пикасо в Сърбия (13.10.2011)

Две картини на Пабло Пикасо, откраднати в Швейцария през 2008 г., са намерени в Сърбия, съобщи Би Би Си. Става дума за натюрморта „Чаша и кана" (Verre et pichet), рисуван през 1944 г. и за платно с конска глава (Tete de cheval) от 1962г.
Творбите на именития художник бяха откраднати през февруари 2008 г. от изложба в музея "Зеедам-Културцентрум" в швейцарския град Пфефикон близо да Цюрих. В експозицията тогава бяха представени 20 картини на Пабло Пикасо, както и над 170 гравюри, рисунки и етюди на великия испански художник.

Двете маслени платна, оценени на милиони долари, бяха предоставени от германския музей „Шпренгел" в Хановер, Германия. Тогава се уточни, че престъпниците са успели да изключат алармата преди затварянето на музея, след което са изнесли картините.
„Днес мога с гордост и радост да заявя, че след три и половина години следствени действия попаднахме на следа къде се намират откраднатите платна на Пикасо." - коментира главният прокурор на кантона Швиц - Шарл Феслер, цитиран от швейцарския телевизионен канал SF. "В момента двете картини се намират на сигурно място",  каза още Феслер
пред SF, но отказа да уточни къде точно се съхраняват картините на световноизвестния испански художник. Главният прокурор съобщи още, че властите в Швейцария са отправили официално искане до Сърбия да върне откраднатите картини.
Нито една от картините, които се оценяват на милиони долари, не е повредена и сега те се съхраняват надеждно. Все още не се уточнява обаче кой стои зад кражбата.
Пикасо през 1962г.
Пикасо през 1962г.
Пабло Пикасо - Глава на кон, 1962 г
Пабло Пикасо - Глава на кон, 1962 г
Пабло Пикасо - Чаша и стомна,  1944 г.
Пабло Пикасо - Чаша и стомна, 1944 г.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!