НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Берн наследява колекция Гурлит, след като съдът отхвърли оспорването на завещанието от страна на негова братовчедка (16.12.2016)
 Кунстмузеум Берн съобщи, че приветства решението „с радост и облекчение”. Той заяви, че решението позволява на музея, за да си сътрудничи с базираната в Магдебург германската фондация за изгубено изкуство, и да изследва на произхода на изкуството. Задача, която се очаква да се осъществи до края на 2017 г. още >>
Италианските музеи ще дарят неделните си приходи за възстановяване щетите от земетресението (31.08.2016)
Националният исторически музей в София в знак на солидарност също се присъединява към акцията на италианските музеи за отчисляване на приходите от билети в полза на пострадалите от земетресението в областта Лацио. още >>
Състоя се първият съдебен процес срещу ислямист, отговорен за разрушаването на световни културни паметници (30.08.2016)
Ахмад ал Факи ал Махди се призна за виновен "с дълбоко съжаление и голяма болка". Той посъветва мюсюлманите по света да не извършват подобни варварски актове, като каза, че "те няма да донесат нищо добро на човечеството". още >>
Ай Вейвей открива изложба в универсален магазин (22.01.2016)
 
В магазинът в Париж, до края на февруари почитателите на изкуството ще може да се насладят на митологичните същества реещи се над отдела за козметика и дълъг 20 метра дракон  разположен на партерния етаж.
още >>
Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк постави рекорд по посещаемост и се нареди на трето място след Лувъра и Британския музей (31.07.2015)

Музеят „Метрополитън” в Ню Йорк е сред най-големите в света и една от главните туристически атракции на града. От юли 2013 г. приема посетители седем дни в седмицата.

още >>
Продажбите на аукционна къща „Кристис” в световен план надхвърлят 3.2 милиарда щатски долара за първата половина на 2011г. (29.07.2011)
 
Рекордните продажби на аукционна къща Кристис за първата половина на 2011 г. се изчисляват на 2 милиарда британски лири ($3.2 млрд.), което е с 15 % повече от същия период през изминалата година. По този начин се очаква  общата стойност на продажбите за цялата година да счупи рекорда, установен през 2010 г.
още >>
Международна заповед за арест беше издадена срещу Олег Воротников – един от основните участници в скандалната руска арт-група "Война" (28.07.2011)

 

Международна заповед за арест беше издадена в Русия срещу Олег Воротников - ръководител на скандалния творчески колектив "Война" (Voina”).

още >>
Строежът на мащабния културен център по проект на Франк Гери в Арл бе отложен (28.07.2011)

 

Строителните работи по амбициозния архитектурен проект на Франк Гери в Арл, Южна Франция, ще бъдат забавени за поне 6 месеца. Причината е, че мащабният комплекс, представляващ културен център, нарушава цялостния архитектурен и археологически пейзаж в околността.

още >>
Предстои изграждането на най-голямата арт-институция в цяла Азия – Музея за модерно изкуство в Калкута, Индия (27.07.2011)
 
В североизточния  индийски град Калкута ще бъде построен  Музей на модерното изкуство, който ще претендира за най-голямата арт-институция в цяла Азия. Идеята за изграждането на  Kolkata Museum of Modern Art (KMOMA) се разработва още от 2003 г., но едва сега се предприемат конкретни действия по осъществяването й.

още >>
Как една картина помогна да бъде заловен последния военнопрестъпник на Сърбия - Горан Хаджич (26.07.2011)
 
Картина на световноизвестния художник Амедео Модиляни помогна на сръбската полиция да издири и залови последния военен престъпник на Сърбия - Горан Хаджич. На пресконференция в Белград  сръбският прокурор за военни престъпления - Владимир Вукчевич разясни, че става въпрос за творбата "Портрет на мъж"  (1918г.) .  
още >>
Опера пресъздава живота на един от великите художници на 20 век – сюрреалиста Салвадор Дали (25.07.2011)

 

Опера, базирана върху живота на Салвадор Дали и съпругата му Гала,  най-накрая ще бъде показана в Испания след седемгодишно отлагане на нейния дебют. „Аз, Дали” ще има премиера в Gran Teatre del Liceu, Барселона,  през октомври.

още >>
Почина знаменитият британски художник Лусиан Фройд (25.07.2011)

 

Лусиан Фройд - един от най-награждаваните, най-обичаните и най-скъпопродаваните художници от втората половина на ХХ век, почина в сряда /20 юли/ в дома си в Лондон. Британският художник се спомина на 88-годишна възраст спокойно в съня си, съобщава в. „Гардиън”.

още >>
Пролетта на 2011 година беше най-успешния сезон в историята на виенската аукционна къща „Доротеум” (22.07.2011)
 
„Доротеум” – водещата аукционна къща в континентална Европа има повод да празнува: Пролетта на 2011 година беше най-успешния  сезон в историята на аукционната къща. Класическият модернизъм показа изключително силно присъствие в рамките на най-силния сезон на аукционната къща.
още >>
Прочут графит на Банкси е заличен в Бристол (21.07.2011)
 
При адаптацията на сграда за социален клуб в Бристол, е бил заличен един от ранните графити на художника Банкси.
още >>
Париж обяви новата си придобивка (21.07.2011)
 
След десетилетия на преговори  с фондация  Джорджо и Иса де Кирико,  стана ясно, че последната предоставя 61 произведения на изкуството на  Музея на модерното изкуство в Париж -  подарък, с който музеят става притежател на най-богатата  колекция от работата на Де Кирико.
още >>
Ай Вейвей прие да заеме поста на професор в немски университет (21.07.2011)
 
Наскоро освободеният китайски художник се е съгласил с предложението   да преподава в Берлинския университет по изкуствата, въпреки че,  не е ясно дали  ще бъде в състояние да поеме този пост.
още >>
Животът след затвора - Ай Вейвей започва работа в Берлинския университет (21.07.2011)
 
Един от най-известните концептуални творци на нашето време, китайският дисидент - Ай Вейвей, получи предложение от Берлинския университет за изкуство, да се присъедини към преподавателската му колегия. Според последни данни, Вейвей е приел предложението и ще започне работа в аудиториите на университета като гост-лектор.
още >>
Най-значимото немско ренесансово произведение "Мадоната на семейство Майер" (Дармщадската Мадона) на Ханс Холбайн Младия бе купено за рекордна сума - над 70 млн. долара (20.07.2011)

 

Германският милиардер, колекционер и меценат Райнхолд Вюрт е платил за картината "Мадоната на семейство Майер" (Дармщадската Мадона) на Ханс Холбайн Младия над 70 млн. долара, съобщи местният вестник Rhenische Post. 

още >>
След почти 100 години световноизвестната бижутерска къща „Фаберже” се завърна на пазара на изкуството (20.07.2011)
 
Легендарната ювелирна къща „Фаберже” прекратява дейността си след Октомврийската революция през 1917 г. Днес обаче,  тя възобновява изработката на прочутите си великденски яйца. 93 години след преломните за Русия събития, Фаберже се възвръща в бижутерския бизнес благодарение на Брайън Гилбертсън - бизнесмен от ЮАР, който през 2007 г. купи славното й име за сумата от 38 милиона долара.
още >>
Огромна статуя на поп иконата Мерилин Монро бе издигната в Чикаго (18.07.2011)
 
В Чикаго се появи впечатляваща статуя на поп иконата Мерилин Монро с огромни размери.  7-метровата  статуя, изработена от неръждаема стомана и алуминий и тегло 15, 5 тона, беше издигната  край сградата на съда, съобщи Chicago Now.  Огромната скулптура носи наименованието – „Мерилин завинаги”.
още >>
Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!